Ексклюзиви
пʼятниця, 25 березня 2011 07:30

Шкляру зберуть понад 250 тисяч гривень

65 тис. грн на середу зібрали на вручення альтернативної Шевченківської премії письменнику Василеві Шкляру. Гроші надійшли на два рахунки в банках. Їх відкрили 10 березня. Один — голова Спілки письменників Володимир Яворівський, другий — екс-голова Конгресу українських націоналістів, підприємець Олексій Івченко.

— Після скандалу з врученням Шевченківської премії почали дзвонити люди з усього світу, — розповідає Василь Шкляр, 59 років. — Депутати-"бютівці" та "нашоукраїнці" розказували, що між собою домовилися перерахувати по тисячі. Недавно один чоловік із Росії перерахував 8 тисяч рублів. Прислав СМС: "Мои корни в Донбассе. Живу в Новосибирске".

Після Великодня письменник вирушить до Канади. Там у 10 містах презентуватиме свій роман "Чорний Ворон".

— Цю пропозицію зробили представники діаспори. Говорили, що почали збирати гроші на екранізацію мого роману.

Розказує, що з десяток видавництв пропонують перекласти книжку.

— Із Польщі подзвонили представники одразу п'яти видавництв. Остаточної відповіді ще не дав, бо про кожне треба навести довідки. Пропонують також перекласти англійською та німецькою. "Для галочки" я цього робити не хочу. Зараз кожен графоман може заплатити й видатися всіма мовами світу.

Російські видавці двічі пропонували перекласти роман.

— Платили мені аванс. Але до друку діло не доходило. Бо я забороняю ввозити їхні переклади на територію України. Російською пропонують видати наші. Кажуть: "Ми завалимо цими книжками весь Крим і Донбас". Але мені це нецікаво.

— Назбираємо більше 250 тисяч, — говорить Володимир Яворівський, 68 років. Він перший переказав 2 тис. грн. — Коли міністр освіти Дмитро Табачник піде з посади, ми звернемося до президента з проханням підписати указ про вручення премії Шкляру. Зібрані гроші він витратить на екранізацію свого роману. А премією розпоряджатиметься сам.

У харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля" вийшли 27 тис. додаткових примірників твору. Загальний наклад становить 47 тис. Книжку хочуть видати також у Канаді й Австрії.

Реквізити для перерахунку коштів

Банк одержувача: АТ "Єврогазбанк", р/р 262035017040 МФО 380430 ЄДРПОУ 1878817350. Призначення платежу: благодійний внесок

Зараз ви читаєте новину «Шкляру зберуть понад 250 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути