пʼятниця, 16 лютого 2018 00:30

"Скидаємося про 100 гривень. У пенсіонерів грошей не беремо"

Автор: Олександра КУСКОВЕЦЬ
  Житель п’ятиповерхівки на вулиці Червоноткацькій, 27/2, Олександр Македонський викидає пластикові пляшки у відділення прозорого пластику в коморі для сортування сміття. Підсобка закривається на ключ
Житель п’ятиповерхівки на вулиці Червоноткацькій, 27/2, Олександр Македонський викидає пластикові пляшки у відділення прозорого пластику в коморі для сортування сміття. Підсобка закривається на ключ

Жителі п'ятиповерхової хрущовки на вул. Червоно­ткацькій, 27/2, у Дарницькому районі міста заробляють на сортуванні сміття. Непотріб зберігають у підсобці в дворі. Потім власним автомобілем відвозять його в центр прийому відходів.

— Торік весною всім будинком зібралися на суботник, — розповідає 30-річний Олександр Македонський. Живе у будинку на Червоноткацькій. Запропонував сортувати сміття. — Почистили під'їзди від паперових оголошень, вирізали сухостій у дворі, пропололи клумби, викопали звідти ще радянські шини, які були за огорожу. Після цього вирішили серйозніше взятися за благоустрій. Щомісяця скидаємося по 100 гривень із квартири. Здає половина із 160 жителів. У пенсіонерів грошей не беремо. З літа зібрали 12 тисяч. Витратили їх на ліхтарі. Раніше по двору ввечері було страшно ходити, часто крали машини. Стало спокійніше. Для економії часу обговорюємо ідеї у "Вайбері". Зареєстрували групу на 95 осіб. Наприкінці літа звернули увагу на сміттєвий колапс.

— Окрім жителів, непотріб у баки викидають супермаркет, аптека, два магазини й приватні підприємства з нашого будинку. Його вивозили нерегулярно. Під час завантаження сміття висипалося. Вітер роздував пакети по двору, вони чіплялися за дерева й кущі, — додає 29-річна Інна Біла, сусідка Олександра. — Вирішили привчити людей сортувати сміття на власному прикладі. Поставили на подвір'ї три картонні коробки. Викидали окремо скло, пластик і папір. За нами почали так робити жителі трьох квартир. Але ці ємності були замалі. Тоді ми помітили підсобку, що належала жеку. Двірник зберігав там інструменти, піз­ніше — ночували безхатьки й наркомани. Ми випросили ключі, поприбирали і почали складати відсортоване сміття.

Інна відчиняє двері підсобки. Кімната 3 на 4 м поділена дерев'яними перегородками на два відсіки.

В одному складають кольоровий пластик, в другому — білий. Ближче до виходу — картонні коробки для скла, макулатури, жерстяних пляшок з-під пива, пластмасових з-під шампуню й ополіскувача. В окрему коробку скидають пластмасові кришки від пляшок. У коморі не смердить.

— Ключі від цього складу мають 45 жителів будинку, які погодилися на сортування. Старші жінки, буває, ставлять непотріб нам під двері і просять винести, — продовжує Інна. — Ніхто не викидає сміття не за призначенням. Хоча в інших дворах у спеціальні баки пхають що попало.

На сортуванні жителі з Червоноткацької заробили 2500 грн. З них 350 — на склі.

— Як зберемо достатньо, витратимо на системи відеоспостереження для під'їздів, — каже Олександр. — Ще маємо проблему з вивозом відсортованого сміття. Непотріб назбирується за три місяці. Поки що доставляю його в пункти прийому своєю легковушкою. Щоб приїхала вантажівка, має бути 400 кілограмів. Поки що не дотягуємо до таких об'ємів.

— Знаем этих ребят. Они — большие молодцы, — каже 61-річна Тетяна Іващенко з сусіднього будинку. — Пластик ведь не перегнивает. Я химик по образованию и знаю, что его накопление в природе может привести к печальным последствиям. Сама мусор не сортирую. У нас во дворе только один бак.

— Сміття стало менше, — каже двірник 58-річна Любов. Згрібає мітлою залишки непотребу в одну купу. — Жек не може боротися з фірмами, які тут орендують приміщення. Вони накидають найбільше. Навіть якщо встановлять баки для роздільного сміття, їх перетворять на звичайні. Можна скільки хоч законів видать, а люди не поміняються.

За відмову сортувати сміття мають штрафувати

З 1 січня 2018 року набули чинності зміни до закону "Про відходи". Українців зобов'язали сортувати все сміття. Місця для цього має обладнати місцева влада.

За відмову людей мають штрафувати на суму від 340 до 1360 грн, організації — від 850 до 1700.

Зараз ви читаєте новину «"Скидаємося про 100 гривень. У пенсіонерів грошей не беремо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути