пʼятниця, 06 жовтня 2017 00:10

"Сказали — нужно выучить гимн ДНР и петь всем хором"

"Эти бандюганы детей насилуют. Раньше только грабили, машины отбирали да палили куда ни попадя. Звали Путина — вот он и помог. Три года мучений. Взрослых терроризировали, теперь за детей взялись", — пише 29 вересня у соцмережі луганчанка Тетяна.

Люди обговорюють, як російські найманці "4-ї окремої мoтoстрілецької бригади ЛНР" ґвалтували 12–14-річних дів­чат. Одна із жертв завагітніла. Називають їх "шайкою Сєдого".

— Стoяли сразу за городом, возле балки. Вечно под кайфом. Издевались над местными. Под видом обыска выносили валюту и золото, документы на жилье, — каже луганчанин 38-річний Валерій. Прізвища не називає — боїться за 14-річну доньку. — Як батькам дітей пережити таке горе?

— Це — далеко не всі злочини бойовиків перед дітьми, — каже луганський правозахисник Володимир Щербаченко. Збирає випадки порушень прав людини на Донбасі. — Знаю кількох підлітків. Один назвав себе "Савур". Працював у СМЕРШі міста Стаханова. В боях з українською армією був поранений. Цим пишається. "Герта" не лише була снайпером, а проводила тортури. Є свідки її садизму. 15-річний Максим чергує на позиції біля селища "Спартак" на півночі Донецька. Радіє: мовляв, захищає свій край від "укропов". Усі ці історії об'єднує одне — дітей підло обдурили дорослі. Ми встановили імена кількох десятків дітей, які вою­ють на Донбасі. В Росії є табори, куди їх вивозять і навчають користуватися зброєю. Це — міжнародний кримінальний злочин.

— Більшість таких дітей — із неблагополучних сімей, — каже Аліна Боднар із цієї ж організації. — Діти хочуть реалізуватися. Дорослі дали їм у руки зброю. Як кажуть самі — тепер можуть "контролювати ситуацію" в місті. Для них це — гра, романтика. У таборі дають їжу й дах над головою. Платили тим, хто був на передовій. Нам відомі випадки, коли діти зникали безвісти. Найімовірніше — загинули. Навряд чи самі розуміють, про що йдеться. Так діє пропаганда "русского мира".

— Росія готує з дітей окупованого Донбасу свою "п'яту колону", — каже вчителька географії однієї з донецьких шкіл Ірина Сабодаш, 52 роки. — Я звільнилася, бо не хочу калічити душі дітей. На базах відпочинку відкривають "військово-спортивні табори".

Табір "Орлятко" в Амвросіївському районі перейменували у "Вымпел". Навчають дітей стрільби, рукопашного бою й розвідки, не боятися вибухів. Нагороджують кращих. Вкладають в уми, що їхня батьківщина — ДНР. Героїзують військових злочинців Ґіві й Моторолу. Діти з чашками і мисками ходять строєм до їдальні.

— Ребят согнали в спортзал. Сказали — нужно выучить гимн ДНР и петь всем хором. Мне поручили контролировать процесс, — розповідає 47-річний Віталій Кошелев. Викладав фізкультуру в луганській школі. — Не став у цьому брати участь — звільнили. Багато старшокласників відмовилися. Вчителі погрожували знизити бали з предметів.

— С апреля 2016 года боевики ввели в школах уроки "Защиты Отечества". Это — оголтелая антиукраинская пропаганда, — каже 49-річна Поліна Грищак. Викладала історію в Єнакієвому на Донеччині. — У міськвно дали установку цей предмет має "зіграти провідну роль у вибудовуванні системи цінностей молодого покоління". Дітям розповідають легенди, вчать гасел терористів. Бойовики або шовіністично налаштовані священики проводять "уроки мужества". Закликають бути лояльними до Росії і Путіна.

Розмову українською сприймають як провокацію

У "конституції ДНР" записано: середня освіта тепер спрямована на "восстановление единого культурно-цивилизационного пространства русского мира". Тому всю освіту переводять на російські стандарти, каже викладачка української мови з Донецька 58-річна Євгенія Пустовойт:

— Навіть розмову українською сприймають як провокацію. В ЛНР дозволили один урок на тиждень. Назвали "іноземна мова". Із програм вилучили курс історії України. Географію України замінили на "рідного краю". З курсу права вилучили всі згадки про українську Конституцію. Замість цього дітям розповідають про московське православ'я.

Зараз ви читаєте новину «"Сказали — нужно выучить гимн ДНР и петь всем хором"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути