четвер, 21 липня 2022 00:30

Скасували обов'язковий військовий облік жінок

Генеральний штаб Збройних сил України змінив наказ про військовий облік жінок. Зокрема скоротив перелік професій, після одержання яких українки мають прийти до територіальних центрів комплектування. Братимуть на облік лише за згодою.

— Зараз немає потреби в тому, щоб більшість жінок обов'язково ставали на військовий облік, — говорить заступниця міністра оборони 43-річна Ганна Маляр. — З 2014 року не мобілізували примусово жодної жінки. З початку повномасштабної війни вже майже тисяча українок долучилися до лав Збройних сил за власним бажанням. Їх призначили на посади медиків, зв'язкових, психологів, бухгалтерів і кухарів. Зараз в армії досі потрібні фахівці з медицини, радіотехніки та харчових технологій. Однак усе буде в добровільному порядку.

Прийти до центрів комплектування жінки повинні в жовтні. Першими братимуть фахівців із хімічних технологій, біології, комп'ютерних наук, кібербезпеки, географії, астрономії, метрології, харчових технологій, медицини, зокрема й ветеринарної, маркетингу, менеджменту, економіки, страхування, видавництва, психології, соціальної роботи, військової справи.

— Ті жінки, які від 1 жовтня будуть на військовому обліку, підпадають під загальні правила для мобілізованих, — каже радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів, 38 років. — Вони не зможуть просто так виїжджати за межі України. Повинні взяти спеціальний дозвіл. Це стосуватиметься невеликої кількості, десь 2–3 тисяч. Саме стількох попередньо візьмуть на облік. Також вони повинні відвідувати всі навчальні збори.

За порушення правил військового обліку доведеться заплатити штраф від 510 до 850 грн. За ухиляння після попередження керівника центру комплектування оштрафують максимум на 8,5 тис. грн або призначать рік виправних робіт. Якщо військовозобов'язана ухиляється від навчальних зборів, то заплатить майже 12 тис. грн.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Скасували обов'язковий військовий облік жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути