середа, 01 липня 2009 07:51

Скарб Мазепи знайшли у Ворсклі

У неділю в Полтаві тисяча людей шукала скарб гетьмана Івана Мазепи. Два тижні тому організатори спортивно-історичної гри "Знайди скарб Мазепи" вкинули в річку Ворсклу мішок із 10 тис. грн — одногривневими монетами.

Гра розпочинається в центрі міста на Білій альтанці. Учасникам на лобі або на руці ставлять зелену печатку з написом "Біла альтанка" і видають мапу. Там вказано, які історичні місця треба пройти. Усі вони пов"язані з Полтавською битвою. На кожному з 10 пунктів треба знайти відповідь на загадку. Вона підказує, куди бігти далі.

О пів на першу тисяча учасників починає бігати і їздити містом машинами, велосипедами й мопедами. Один із організаторів гри, телеведучий "5 каналу" Олег Дейнека каже, що маршрут розробляли так, аби всі учасники були в рівних умовах:

— У деяких місцях важко проїхати автівкою, у деяких — складно пройти пішки.

Спочатку всі мчать у центр до пам"ятника Слави. Хто неправильно відгадує загадку — пропускає наступний пункт. Збуджені люди прибігають до Спаської церкви, щоб їм поставили на руках печатку.

— Ми не третя рекреація, а четверта, — підказують волонтери. — Шукайте ще один пункт.

Чоловік років 30-ти на старому велосипеді "Україна" в розпачі вигукує:

— От я баран!

До останніх пунктів — у селі Яківці за 5 км від міста — добираються тільки учасники на транспорті. На передостанньому етапі їм видають карти, де позначене місце скарбу Мазепи: берег Ворскли у селі Кротенки за 10 км від Полтави. Туди добираються 67 людей.

— Дістатися вчасно можна було тільки на машині або мопеді, — пояснює захеканий 16-річний Станіслав Лєта. — Ми з друзями приїхали машиною. Пішки дійшли б хіба під вечір.

На Ворсклі буйками огороджене місце біля берега. По воді дівчата у купальниках розкидають повітряні кульки. У них захована тисяча 10-гривневих паперових купюр із портретом Мазепи. Старт. Люди з розбігу кидаються у воду і починають гарячково шукати мішок з грошима.

Журналістка Людмила Кучеренко знаходить мішок із пляшковими пробками. Одразу за нею чоловік вихоплює з води мішок з буряками. Знаходять ще мішки з картоплею і пивом.

— У мулі шукайте! — підказує Олег Дейнека у мікрофон.

Люди шарять руками у піску. Дехто вискакує на берег і риється у траві.

Мішок рветься, гроші сипляться у воду

— Я показую напрямок рукою! — через кілька хвилин не витримує Дейнека.

Шукачі скупчуються в одному місці. Мішок з монетами знаходить і витягає 21-річний полтавець Григорій Колісник. Йому допомагає товариш Тимур Тураєв. Мішок рветься, гроші сипляться у воду. Хлопцям дісталося 3 тис. 588 грн. Решту виловили інші учасники. Півтори тисячі лишилися в річці.

— Нас у команді четверо. Гроші витратимо, мабуть, на відпочинок, — каже Григорій Колісник.

Зараз ви читаєте новину «Скарб Мазепи знайшли у Ворсклі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути