Ексклюзиви
субота, 26 липня 2008 07:09

Шифер літав по двору під час грози

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Хмельничанка Валентина Стаєцька на подвір’ї свого будинку на вулиці Вишневій. Комунальники привезли до її двору мішки з піском. Машина відкачувала воду, щоб урятувати хату
Хмельничанка Валентина Стаєцька на подвір’ї свого будинку на вулиці Вишневій. Комунальники привезли до її двору мішки з піском. Машина відкачувала воду, щоб урятувати хату

Від середи в Україні йдуть грозові дощі. У ніч на 25 липня в селі Витвиця Долинського району Івано-Франківщини під руїнами своєї хати загинув 43-річний Микола Лаврович. Його матір та дружину врятували. Будинок стояв на пагорбі. Від дощів зсунувся ґрунт і хата впала.

У селі Деребчин Шаргородського району Вінниччини у ніч на 24 липня буревій зірвав шифер на  19 будинках.

— Найбільше постраждало обійстя 35-річної Світлани Копайгородської. У неї з хати, хліва та гаража вітром зняло більше 70 листів шиферу, — розповідає Деребчинський сільський голова Федір Галайко, 56 років. — Люди пишуть заяви, аби їм відшкодували збитки.

Із хліва 48-річної Галини Зайченко вітер теж позривав шифер.

— У пів другої ночі я прокинулася від гулу, — розповідає жінка. — Потім щось упало. Вискочили із чоловіком надвір, а там усе чорно. Світла немає, і шифер по двору літає. Страшно. За півгодини стихія пройшла, і стало світло — місячно. На другий день із сільради дали машину. Ми привезли шифер. Лист коштує 36 гривень. Уже й перекрили, бо в нас там сіно, худоба.

Другу добу йдуть дощі в місті Хмельницький. Громадський транспорт зупинився, у приватних будинках по коліна води, затоплені під"їзди 5-поверхівок. Синоптики кажуть, що така погода протримається до кінця тижня.

Друга дня 24 липня. Мікрорайон Нижнє Дубове у Хмельницькому, вул. Черняховського, буд. 48. У коридорі плавають доріжки, на дерев"яній підставці стоїть холодильник. У кімнаті на дивані лежить бабуся. Вода майже сягає матраца. У хаті напівморок.

— Щоб не замкнула проводка, вимкнули світло, — каже 24-річний Олександр Гуменюк, мешканець цього будинку. — Уночі крізь сон почув, як на підлогу падають порожні бутилки. Опустив руку — вода.

Начальник центру пропаганди Міністерства надзвичайних ситуацій у  Хмельницькій області Ігор Цюзік каже, що за 1,5 доби у Хмельницькому випало 130 мл опадів — місячна норма для регіону.

На Івано-Франківщині підтоплено 863 житлові будинки, 300 людей відселили.

— Наше село майже зруйноване. Старожили кажуть, що не пам"ятають за життя такого лиха, — бідкається 35-річний Ігор Андріїв, голова села Бабче Богородчанського району Івано-Франківщини. — Зливи почалися вночі. Люди не знали, що робиться. Усе стоїть у воді. Селяни просять, аби їх рятувати. А що я можу природному лиху заподіяти?

Я побачив у вікно, як дерево впало на мій "жигуль"

У селі Лазещина Рахівського району Закарпаття в річку зсунувся ґрунт із деревами. Вода дійшла до автодороги — на трасі її було до півметра. У місті Чернівці обірвалася газова труба, без енергії залишилися декілька мікрорайонів, у яких працювали два асфальтні заводи. У Сколівському районі Львівщини селевим потоком змило легкову машину. Водій та жінка з дитиною вибралися з неї. Автівку залишили в багнюці. На Волині негода знищила 3,1 тис. га сільськогосподарських угідь.

— Селяни вже не мають зерна ані щоб посіяти, ані щоб прогодувати худобу, — зазначає губернатор Волині Микола Романюк.

На Рівненщині 128 населених пунктів залишаються без світла.

— У кількох будинках Рівного позастрявали в ліфтах люди, — каже Микола Прокопчук з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій.

Під час грози струм зник і в міській лікарні. Рятувальники підключили пересувну електростанцію потужністю 30 кВт.

— У той час ішло кілька операцій у реанімації, — додає Прокопчук. — Після аварії привезли чотирьох людей із важкими травмами.

Від вітру, дощу та граду в ніч на п"ятницю в Одесі впало понад 150 дерев. У семи місцях пошкоджені газопроводи, зупинився електротранспорт. Постраждали з півсотні авто, що були припарковані неподалік будинків.

— Я побачив у вікно, як дерево впало на мій "жигуль", — розповідає 37-річний Павло Донченко. — Але на вулицю вийти побоявся — здавалося, що мене знесе вітром.

Зараз ви читаєте новину «Шифер літав по двору під час грози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути