Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2007 07:11

СБУ видала книгу про Голодомор

У понеділок Служба безпеки України презентувала книгу "Розсекречена пам"ять. Голодомор 1932–1933 рр. в Україні в документах ГПУ-НКВС". Видання містить розсекречені документи про політичні репресії в Україні за часів радянської влади. Найближчим часом воно з"явиться у продажу. Коштуватиме від 30 грн.

— СБУ розкриває для України та світу всі архівні матеріали, які в нас є про Голодомор, — каже в.о. голови СБУ 41-річний Валентин Наливайченко. — Думаю, що це об"єднає дослідників, істориків і всіх небайдужих громадян.

Українська спецслужба направила офіційний запит російським і казахським колегам. Казахстан уже передав списки переселенців з України. Найближчим часом служба безпеки РФ має зробити те саме. Це дасть можливість відтворити повну картину трагедії.

— У книзі є авторські статті, документи, фотодокументи, щоденники, листи. Також — матеріали виставки "Розсекречена пам"ять", яку показували в усіх регіонах України, — розповідають в Інституті національної пам"яті. — Це перше найповніше видання архівних документів ГПУ-НКВС про Голодомор. Сподіваємося, що у школах та вузах про цю книгу не забудуть.

За підрахунками, органи НКВС на території України у цей період заарештували 279 126 осіб. Із них українці становили 53%, поляки — 18,8%, німці — 10%, росіяни — 8%, євреї — 2,5%.

Зараз ви читаєте новину «СБУ видала книгу про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути