вівторок, 27 лютого 2018 06:00

Шахтарі перекрили трасу

— У меня есть годовалый ребенок. Ему все надо: подгузники, детское питание, жене — лекарства. А нам три месяца не выплачивают зарплату. Как жить, куда обращаться? — каже шахтар Артем із Селидового на Донеччині. Прізвище не називає.

14 лютого в містах Селидове та Новогродівка близько сотні гірників місцевих шахт "Новогродівська", "Котляревська", "Україна" і "Курахівська" перекрили дві дороги. Зокрема — трасу на Курахове, Мар'їнку та Красногорівку. Вимагали виплатити борг у декілька мільйонів гривень. Потім пішли в офіс підприємства "Селидіввугілля", яке керує цими шахтами.

Їх підтримали волонтери організації "МедЕкс — Здорові Люди". Працює в зоні бойових дій і допомагає жителям прифронтових територій. Привезли їжу, намет, дрова, ­буржуйку. До протестувальників вийшов міський голова Селидового. Їм пообіцяли виплатити частину боргу.

— Ми втомилися від обіцянок. Чиновники лише ними годують. Сказали, дадуть 10 відсотків суми, аби ми пішли працювати. Не віримо. Стоятимемо до кінця, — каже місцева жителька Ніна Петрівна. Її чоловік — шахтар.

Перший день гірники блокували будівлю. Кілька працівників "Селидіввугілля" приїхали в Київ й оголосили безстрокове голодування в приміщенні Міністерства енергетики. До них приєдналися голови тамтешніх профспілкових організацій із очільником місцевої організації міст Селидового та Новогродівки Віктором Трифоновим. До вечора весь борг шахтарям погасили.

— Люди вже хотіли їхати додому, коли довідалися, що вугільні пласти не планують повертати у власність держави, а перепродають новим приватним особам, — говорить голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. — За Віктора Януковича запустили схему з тіньової приватизації державних шахт. Перспективні вугільні поклади передавались у власність приватним фірмам. Так його сину Олександру вдалося захопити частину шахт "Селидіввугілля". Новим власником став Едуард Бондаренко, який належить до так званої "сім'ї". Є гендиректором "Донбасенерго", теплова електростанція якого — на окупованій території.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі перекрили трасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути