пʼятниця, 12 жовтня 2012 00:45

Шахрайств зі спадком побільшає утричі

Свідоцтва про право на спадщину сільські й селищні ради видаватимуть нарівні з нотаріусом. Таке передбачає Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо оформлення спадщини". Його ухвалили в першому читанні.

Громадяни з віддалених сіл вимушені витрачати багато сил та грошей, бо не можуть отримати нотаріальну послугу за місцем проживання, писав у пояснювальній записці до закону його автор народний депутат Володимир Пилипенко.

З ухваленням цього закону побільшає шахрайств із землею та нерухомістю, вважає 38-річний Іван Боднарук, столичний правозахисник, доктор правознавства:

— Був випадок у Житомирській області. Голова сільради вирішив віддати земельну ділянку, бо спадкоємця нібито не було. Будинок перейшов на баланс сільради. За півроку передали, нібито безплатно, іншій людині. А незабаром знайшовся онук, який повернувся з-за кордону із заробітків. Йому довелося судитися два роки, щоб повернути спадщину. Таких випадків побільшає в кілька разів.

Сільради отримують право шукати спадкоємців через пресу. Наприклад, дати оголошення у районну газету. Хто зможе дізнатися про спадок? Тільки житель цього району. А якщо він живе в іншій області? Фактично голова сільради матиме розв'язані руки, щоб узяти ділянку на баланс сільради, а потім передати іншій особі.

Буде багато помилок у документах. Голови сільрад та інші представники влади нечасто мають вищу юридичну освіту. Людині доведеться скасовувати свідоцтво, оформлене з помилками, а всі документи оформляти знову.

Реєстри, копії свідоцтв про право на спадщину повинні зберігати в сейфі. Кабінети нотаріусів перебувають під наглядом Державної служби охорони. Убезпечити від крадіжки із сільради за теперішньої матеріальної бази неможливо. Якщо документи зникнуть, треба буде через суд доводити своє право. Відновлювати документи дуже складно.

Спадкоємцю все одно доведеться їздити в районний чи обласний центр, щоб оформити документи в БТІ. Кадастровий номер ділянки теж видають тільки відділи у районних радах.

Оплачувати мито й послуги за новим законом спадкоємці мають у сільраді. Скільки й за що платити, закон не встановлює.

У нас держава часто нав'язує обов'язки, але не забезпечує можливості для виконання. Думаю, цей закон існуватиме на папері. Його складно буде реалізувати на практиці.

Зараз ви читаєте новину «Шахрайств зі спадком побільшає утричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути