вівторок, 26 вересня 2017 00:30

"Із першого дня на Майдані був"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Тамара Аболмасова займалася квітковим бізнесом
Тамара Аболмасова займалася квітковим бізнесом

— Ми з чоловіком виховали героя. Не кожен піде свідомо на смерть. Андрій собою закрив чотирьох хлопців. Таке відчуття, що зараз це нікому не потрібне, — каже 72-річна Тамара Аболмасова.

Старший сержант ­Андрій ­Аболмасов на позивний "Док" загинув 17 серпня 2014-го поблизу селища Хрящувате на окупованій Луганщині. Служив фельдшером медпункту ­24-го батальйону територіальної оборони "Айдар". Під час мінометного обстрілу закрив собою побратимів. Розривом міни чоловікові відірвало ноги. Помер у "швидкій" від втрати крові. Залишилися батьки, дружина та 15-річна дочка Богдана.

— Андрій — військовий у четвертому поколінні, — розповідає жінка. — Закінчив київське суворовське училище (нині — військовий ліцей ім. Івана Богуна. — ГПУ). Міг отримати високе звання. Не дали, бо моя мама молодою потрапила в німецький полон. Дід Андрія — теж військовий.

Думали, росте ветеринар. Котиків, собак приносив. У старших класах захотів бути медиком. Ми жили в Латвії. Там не було медучилищ. Приїхав у Київ до бабусі. Закінчив школу 1986-го й вступив в училище. Їхній випуск готували в Афганістан. Батько сказав: "Втручатися не буду. Призначать — буде Афган". Але не призвали. Випустився фельдшером. Працював на підстанції "швидкої" на вулиці Сергієнка. Згодом пішов у бізнес, щоб забезпечити ­родину.

Із першого дня на Майдані був. Побачив, як студентів побили: "Я піду, там медики потрібні". Усі його друзі звідти поїхали на фронт. Його не взяли, бо дружина Жанна бореться з ­лейкемією. Сказала Андрієві: "Покинь мене, знайдеш здорову жінку, а Богданці — маму". Розізлився й відповів, що буде поряд до кінця. Увесь вільний час проводив із донькою.

У травні 2014-го йому подзвонили: на фронті бракує медиків. Мені казав, що працює в тестя на дачі. Зрозуміла, коли приїхав у відпустку. Від диму почорнів, голова сива. Звідти писав СМС: "Мамулечко, я живий".

Дізналася про смерть Андрія 19 серпня, на Спаса. Перед тим у церкві істерика була. Зі сльозами просила священика молитися за сина, а він уже мертвий був. Коли сказали чоловікові, уперше за 47 років побачила, як він плаче.

— Погані сни ­почалися за півроку до смерті Андрія, — згадує мати. — Наснився Кунгур (військове поселення в Перм­ському краї РФ. — ГПУ), де жили з чоловіком. Гори були у квітах. Над ними я почула голос Божої матері. Казала, аби молилася. Уранці встала мокра від жаху. Розкрила молитовник, а в голову лізло: "Упокій, Господи, душу раба твого Андрія". За кілька днів на веранду залетіла пташка й застряла між стіною й шафою. Дзеркало тріснуло раптом. Перед тим, як його не стало, не спала всю ніч. Чула, ніби дзвонив телефон. Брала слухавку — тиша.

Боялася, що привезуть чорний кульок замість сина. Але в госпіталі, де він працював, лікарі склали по шматках. Змогла поховати у відкритій труні.

Кілька місяців лежить подання на присвоєння Андрієві звання Героя України. У Гнутовому як лікар 30 бійцям життя врятував. Коли запитала, чиновник із Міноборони відповів: "Ваш син — не бренд. Війна ще триває, щодня загиблі будуть". Ніколи такої образи не відчувала, — втирає сльози Тамара Степанівна. — Чиновники сказали: "Оформимо вам пенсію. Вирахуємо з пенсії онуки". Мені стало погано. Третій рік не можемо отримати землю. Виділили в Биківні під Києвом. Там немає плану забудови. Усе призупинили. Місцеві бояться, що на цій землі багатії собі котеджі побудують.

Має бути пам'ятник загиблим киянам

— Не писала на пам'ятнику про нагороди сина, — каже Тамара Аболмасова. — Не брала фото у формі. Нехай на мене дивиться таким, яким був за життя. Іще один портрет поставила в куток поряд з іконами. Щовечора молюся за нього.

Спілка медиків Майдану зробила подання, щоб іменем сина назвали вулицю. Досі лежить десь під сукном. Хочу, аби в столиці був пам'ятник загиблим в АТО киянам. Знайшла архітектора, який це все зможе зробити. Живу цим, — додає мати бійця.

Зараз ви читаєте новину «"Із першого дня на Майдані був"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути