вівторок, 23 липня 2013 05:30

Російські прикордонники втопили чотирьох українських рибалок

Автор: фото з сайта www.vk.com
  25-річний Сергій Єрохін із дворічними синами-близнюками. Жив у селі Самсонове Новоазовського району Донеччини. Поховали його у Волноваському, де живуть батьки
25-річний Сергій Єрохін із дворічними синами-близнюками. Жив у селі Самсонове Новоазовського району Донеччини. Поховали його у Волноваському, де живуть батьки

У неділю поховали двох рибалок, які загинули під час зіткнення українського човна з російським прикордонним катером. Тіла передали з Росії в суботу ввечері. Обидва чоловіки — жителі села Самсонове Новоазовського району Донеччини — 25-річний Сергій Єрохін та 23-річний Євген Дудник. Останнього поховали в Самсоновому. На похорон прийшли близько трьох сотень людей, труну до кладовища несли на руках. Сергія Єрохіна забрали у Волноваський район — там живуть його батьки.

За дві доби біля російського села Воронцовка знайшли тіло третього рибалки. Кажуть, це 37-річний Дмитро Дараган. А в понеділок стало відомо, що виявили тіло і четвертого — 45-річного Юрія Бойка.

П'ятий рибалка 49-річний Олександр Федорович — у лікарні російського міста Єйськ. Йому зробили операцію на легенях. Його стан — середньої тяжкості.

17 липня близько 18.30 в Азовському морі катер берегової охорони прикордонної служби Російської Федерації потопив баркас, в якому перебували п'ятеро чоловіків. Рибалки вийшли в море із села Безіменне близько 17.00. Віддалилися від українського берега приблизно на 20 км. Наловили до 200 кг тарані. У районі коси Должанська їхній моторний човен помітили російські прикордонники. Українці не зупинилися на вимогу. Почалося переслідування, під час якого судна зіткнулися.

Російське ФСБ заявило, що браконьєри атакували прикордонників, таранили катер "Мангуст" пластиковим човном. А односельці загиблих вважають, що російські прикордонники вбили рибалок.

— Хлопці вийшли в море на 9-метровому пластиковому човні з двома підвісними моторами "Ямаха" потужністю по 250 кінських сил, — говорить сільський голова Безіменного Сергій Жук.

— Їм можна було заходити не далі як на 5 кілометрів, бо ліцензія на вилов риби закінчилася 31 травня, — каже Геннадій Карпов, головний інспектор Рибфлотнагляду України.

Катер українців у Безіменному називають "крутим". Кажуть, розвиває швидкість до 90 км/год, належить старшому братові одного із загиблих — Романові Дарагану. Рибалкам загрожувала в'язниця і конфіскація катера, тому вони тікали.

Обговорюють кілька версій трагедії. Під час переслідування російський катер ударив українців і проскочив далі, а доки розвертався, щоб підняти рибалок із води, їх віднесло течією. Друга: українці постраждали через невдалий маневр.

— Шанс утекти був тільки один — різкі маневри. Найімовірніше, наші випадково потрапили під катер. Але і прикордонники поступили підло. Вони постійно з великим азартом "ганяють" наших браконьєрів. Хоча демаркаційної лінії по воді немає, а це означає: ніхто російського кордону не порушував, — говорить Василь Коваленко з Безіменного.

Жителі сіл Безіменне та Самсонове обурені, що російські прикордонники забрали чотири життя через 200 кг тарані, яка коштує 500 грн. Пояснюють: у прибережній зоні риби немає, тому доводиться запливати далі.

— Згідно з міжнародними угодами між Російською Федерацією та Україною, Азовське море — це територія спільного використання. Тому наші рибалки фактично не перетинали морської межі з Росією, — заявив народний депутат Микола Княжицький. — Браконьєри вони чи ні — не має значення. Українці загинули у власному морі під іноземним військовим катером. Їх же не рибінспекція переслідувала! А навіть якби й так — убивати не мають права.

Неофіційно в українській прикордонній службі критикують  російських колег за неадекватність реакції. Кажуть, могли повідомити наших прикордонників і закінчити переслідування.

— Неправда, что муж браконьерил. Саша, как и все ребята, легально работал на частном предприятии по рыболовецкому промыслу, — каже Марина, дружина рибалки, який вижив.

Інші жителі села не приховують: рибалки займалися браконьєрством.

— Цей судновласник і в нерест виходив у море, і коли холеру оголосили — ловив рибу тоннами. У нього "криша" київська, йому все можна. Це справжні барони. І є раби, готові ризикувати заради 100 гривень, — розповідає про власника затонулого катера мешканець Безіменного, імені не називає.

У Сергія Єрохіна залишилося двоє 2-річних синів-близнюків, у Євгена Дудника — 12-місячна донька, у Юрія Бойка — 6-річна дочка. Дмитро Дараган після розлучення сам виховував дочку-десятикласницю. Вона залишилася з бабусею.

Зараз ви читаєте новину «Російські прикордонники втопили чотирьох українських рибалок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути