пʼятниця, 06 грудня 2019 00:40

Росія відмовляється видати Цемаха Нідерландам

Автор: ФОТО З САЙТА TSEMAH_QHA.COM.UA
  Володимир Цемах воює на боці бойовиків ДНР із 2014  року
Володимир Цемах воює на боці бойовиків ДНР із 2014  року

Прокуратура Нідерландів звинуватила Росію у свідомій відмові видати бойовика терористичної ДНР 58-річного Володимира ЦЕМАХА. Його підозрюють у причетності до збиття пасажирського боїнга 17 липня 2014 року.

— Росії нічого не буде. Бо зараз Цемах перебуває на українській території. Хоч і окупованій, — говорить експерт-міжнародник Українського інституту майбутнього Ілія Куса, 27 років. — Скоріше за все, Нідерланди даватимуть запит до України про видачу Цемаха в разі його затримання. Улітку ми його вже ловили й ­розганяли по всіх ЗМІ інформацію про цінність цього свідка у справі боїнга. Тоді це й зацікавило нідерландських слідчих, які приїжджали в Київ допитувати підозрюваного. Потім ми його віддали й знову починаємо шукати.

— Росія хотіла його обміняти, аби позбавити нас міфу, який ми самі й створили. Розкрутили цю історію, а Москва забрала її в нас.

Володимир Цемах — уродженець міста Сніжне на Донеччині. Із 2014 року воював на боці бойовиків терористичної ДНР. Був командиром протиповітряної оборони Сніжного. Може бути причетний до збиття із російського ракетного комплексу "Бук" пасажирського боїнга. В катастрофі загинули 298 людей. 193 із них — нідерландці.

27 червня цьогоріч СБУ провела спецоперацію на окупованій території й арештувала Цемаха. 7 вересня його видали Росії в рамках обміну полоненими. Звідти бойовик повернувся у ДНР.

Зараз ви читаєте новину «Росія відмовляється видати Цемаха Нідерландам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути