пʼятниця, 07 грудня 2012 05:00

Родичі померлого мають підписати купу паперів

Автор: фото з сайта www.ukrinform.ua
  Михайло Зіньковський: ”Трансплантовані нирки добре приживаються. Таких операцій можна робити десятки тисяч”
Михайло Зіньковський: ”Трансплантовані нирки добре приживаються. Таких операцій можна робити десятки тисяч”

— Трансплантологія як галузь замовкла, — каже завідувач відділення вроджених вад серця Інституту ім. Амосова Михайло Зіньковський, 75 років. — Нічого не робилося через брак донорів. А тільки саджали у в'язницю працівників Інституту Шалімова, які робили операції з донорськими органами за кордоном.

Не лише орган, навіть якусь тканину з нього взяти не можна. Звісно, у 1990-ті лікарі брали потихеньку. А потім наші патологоанатоми сказали: ні, це підсудна справа. Навіть окремі елементи серця, приміром клапан, заборонили брати. Ми стали виготовляти їх із тканини свиней, телят. Але тваринні частини не такі досконалі.

Донорських органів бракує лише через несвідомість українців?

— Не тільки. Не налагоджений механізм заповіту свого тіла на органи. У США, коли людина лягає в лікарню, вона підписує папери про згоду чи незгоду на використання її органів після смерті. Колись возив свого брата в Америку на операцію. Він англійською не володів, я все перекладав. А документ про заповіт органів не переклав. Підписуй, кажу, там все правильно. У нас, щоб родичі дали згоду на використання тіла загиблого, треба підписати купу паперів. Їм що, немає чого робити? Їм хоронити треба, у них горе, і все.

Як оцінюєте ініціативу, що передбачає презумпцію згоди на донорство?

— Це добрий документ. Він дозволяє уникнути емоційної складової. Такий порядок діяв за радянських часів в Україні та Росії. Органи належали державі, й ніхто не обурювався. Це може врятувати життя маси людей. Тисячі пацієнтів лежать в інститутах і потребують трансплантації. А їм пропонують лікування, щоб ті ще півроку пожили. Вони очікують смерті, просто ніхто про це не каже вголос. Трансплантовані нирки добре приживаються. Таких операцій можна робити десятки тисяч. А в нас кілька років тому в Запорізькому центрі трансплантації з одного донора пересадили серце, нирки і печінку. Так це була така подія! За останній рік жодної пересадки серця не зроблено.

Чи допоможе закон зупинити вимирання українців?

— Тільки закону замало. У нас не налагоджена комунікація між лікарнями і моргами. Потрібно створити централізований список тих, хто потребує органів із відомостями про вік, групу крові. І лікарні та морги мають повідомляти про померлих, загиблих у ДТП. Поки що такого обміну інформацією в системі охорони здоров'я немає.

Як уникнути корупції у сфері донорства?

— Корупція просякнула всі галузі й установи. Що не починай, обов'язково знайдуться якісь крадії-корупціонери. Правоохоронні органи не завжди добре працюють. Але ми ж не можемо сісти, чекати й нічого не робити. Із таким ставленням узагалі можна ні за що не братися.

Зараз ви читаєте новину «Родичі померлого мають підписати купу паперів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути