четвер, 05 травня 2022 00:25

Родичам зниклих безвісти нараховуватимуть пенсію

Родичі зниклих безвісти отримуватимуть пенсію у зв'язку з втратою годувальника. Право на виплати набудуть після внесення інформації про зникнення людини.

— Отримати пенсію можуть діти зниклого безвісти годувальника, чоловік, дружина, батьки, якщо мають інвалідність або досягли пенсійного віку, — каже міністерка соціальної політики Марина Лазебна, 46 років. — А також інші родичі незалежно від віку та працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення 8 років.

Про зникнення людини треба повідомляти у державні органи. Звернутися можна до Національного бюро пошуку зниклих безвісти, Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Міністерства внутрішніх справ, поліції, Червоного Хреста та Служби розшуку дітей.

— Людина набуває статусу зниклої безвісти з моменту подання заяви про її розшук або за рішенням суду, — говорить помічник адвоката кримінальної практики Євген Скуратівський. — Статус зберігається до припинення розшуків. Відповідно весь цей час родичам платитимуть пенсію. Якщо людина зникла у зв'язку зі збройним конфліктом чи воєнними діями, вона отримує статус зниклої за особливих обставин. Оголошення людини померлою не припиняє її розшук, доки не встановлять її місце перебування чи поховання. Будь-яка людина має право вимагати правдиву інформацію про долю родичів, які зникли безвісти.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже 5 тис. людей вважали зниклими безвісти. 2870 осіб уже знайшли.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Родичам зниклих безвісти нараховуватимуть пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути