пʼятниця, 25 липня 2008 07:11

Рицарські обладунки можна купити за тисячу доларів (ФОТО)

На фестивалі слов"яно-варязької культури "Коровель" у селі Шестовиця поблизу Чернігова з 16 по 20 липня понад 300 людей пили, билися на мечах, співали старовинні балади й танцювали.

За Київської Русі на мисі Коровель біля сучасної Шестовиці варяги мали укріплення. Назва походить від їхнього слова "коровелер" — багато лісу. Серед заливних придеснянських луків це єдине підвищення. Варяги з цього мису контролювали дорогу з Чернігова на Київ і збирали данину з подорожніх.

Фестиваль у Шестовиці відбувся всьоме. Учасники з"їжджаються з усієї України та найближчих областей Росії й Білорусі. Чотири дні живуть у наметах на березі Десни.

Табір починає прокидатися о 9.00 .

— Ви кореспонденти? — запитує юнак із бейжиком "Організатор" на футболці. — Не ходіть, доки люди просипаються. Ранок китайського бджоляра, — примружує опухлі очі.

Під наметом із пивом, похитуючись, стоїть козак. Півметровим ножем відкорковує пляшку пива й жадібно прикладається.

Півфінали турнірів "Щит-меч" починаються за кілька годин. Чоловіки в залізних і шкіряних латах завзято рубаються.

— Вилетів із півфіналу, — каже 27-річний чернігівець Олександр Тьопенко на прізвисько "Кузнєц". — Я вже можу сказати, хто переможе. Он бачите — невисокий чоловік у шкіряних обладунках. Він із Харкова, прізвисько "Бука". Учора, як команди билися на двох кораблях, він десятьох одним махом зносив. Не штовхав, а бив мечем.

Каже, що бійці з клубів історичної реконструкції кочують по таких фестивалях майже все літо. Їх в Україні з десяток. Найзнаменитіші — кримський у Судаку та карпатський "Тустань". До Судака, буває, приїжджає до 5 тис. туристів. За фотографування в історичних костюмах і стрільбу з лука платять по 5 грн. Учасникам фестивалю оплачують дорогу. У "Коровелі" — ніхто грошей із туристів не бере, а дістаються всі до місця за власний кошт.

Рицарські обладунки роблять або в спеціалізованих майстернях, або самі прихильники старовинних костюмів. На "спецодяг" і зброю витрачають по $1–2 тис. Стільки ж коштує реконструкція старовинного жіночого костюма.

— У боях щось завжди ламається, — веде далі Тьопенко. — Треба міняти. Ось шолом у мене живе довго. У ньому прекрасно все видно, він добре захищає від ударів. На лобі навіть вигнувся всередину. У деяких харків"ян бачу костюми сьомий рік, а вони як нові. Мабуть, сталь непогана. Бачив киян із титановими щитами.

Увечері біля багаття учасники та гості фестивалю співали балади, грали на волинках, танцювали старовинні танці.

Зараз ви читаєте новину «Рицарські обладунки можна купити за тисячу доларів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути