четвер, 28 січня 2021 00:21

Референдум можна проводити раз на рік

— Ми даємо можливість кнопкодавам тиснути на "ядерну кнопку". Будь-хто зможе змінювати, коригувати чи скасовувати закони, прикриваючись волею народу. Таке робили неодноразово — цей прийом використовували шахраї вселенських масштабів. Гітлер цим скористався чотири рази, зміцнивши владу, виправдавши агресію й окупацію, — каже нардеп від "Голосу" 51-річний Сергій Рахманін із трибуни парламенту 26 січня.

Верховна Рада ухвалила закон "Про народовладдя через всеукраїнський референдум". Документ подав президент. Це була його передвиборча обіцянка. "За" проголосували 226 нардепів із фракції "Слуга народу", всі 20 депутатів групи "Довіра" та дев'ять позафракційних. Володимир Зеленський просив монобільшість підтримати. За відмову нібито погрожували виключенням із фракції.

Призначати референдум можуть президент, Верховна Рада та президент за народною ініціативою. Тоді треба зібрати 3 млн підписів українців, які мають право голосу. За умови, що їх зберуть у двох третинах адміністративно-територіальних одиниць і не менш як по 100 тис. у кожній.

Гроші виділятимуть із резервного фонду бюджету — проведення опитування коштує майже 2 млрд грн. Голосувати можна буде по інтернету. Питання має бути чітким і зрозумілим. Відповідь на нього — "так" або "ні".

На всеукраїнський референдум можна виносити питання про зміни до трьох розділів Конституції; які мають загальнодержавне значення; про зміни території України, скасування законів чи окремих норм.

Не можна в такий спосіб вирішувати питання, що прямо суперечать Конституції, підривають принципи захисту прав людини, незалежність, суверенітет чи територіальну цілісність України. Які стосуються податків, бюджету й амністії. Віднесені до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Референдум можна проводити не частіше, ніж раз на рік. Міститиме одне питання. Результат волевиявлення дозволяється переглянути за три роки на іншому опитуванні. В умовах воєнного чи надзвичайного стану призначати його заборонено.

Дійсним референдум вважатиметься за явки 50% + один виборець. Рішення буде чинне, якщо за нього проголосують більш як половина виборців. Процедуру контролює Конституційний суд.

Зараз ви читаєте новину «Референдум можна проводити раз на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути