Ексклюзиви
пʼятниця, 09 липня 2010 02:16

"Раз на три місяці нас стрижуть безкоштовно"

Директор Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча 71-річний Володимир Бойко — безпартійний, але підтримує Соцпартію. На його заводі збереглися традиції СРСР.

— У нас "афганцям" на 15 лютого (річниця виведення радянських військ з Афганістану. — "ГПУ") дають вихідний, — каже 47-рiчний Олександр Чепайкiн. Розмовляє російською. — І в подарунок 240 гривень — інвалідам Афгану. По 300 гривень — батькам загиблих, по 160 — учасникам бойових дій.

Олександр Іванович числиться на ММК ім. Ілліча інженером. А веде виховно-патріотичну роботу — керує громадською організацією воїнів-"афганців".

Запрошує пообідати у заводській їдальні. За кількома столиками сьорбають суп літні люди, на вигляд жебраки. За заводськими цінами тут може пообідати кожен. Порція гречаної каші коштує 90 коп. Борщ із квасолею — 1 грн. Солянка — 2,69 грн. Котлета свиняча — 1,24 грн. Біфштекс із яйцем — 2,68 грн. Салат зі свіжих огірків — 54 коп. Вибираю цвітну капусту за 2,45 грн, котлету і солянку. Першу страву не доїдаю, а капуста з котлетою смачні.

— Ніхто не зробив стільки для Маріуполя, як Володимир Семенович, — розповідає за обідом Чепайкiн. — Побудував три десятки дворових міні-стадіонів і "Естрим-парк", де городяни гуляють із дітьми. Атракціони там по 2–6 гривень. Семенович реанімував колгоспи, убиті в 1990-х. Людям матеріальну допомогу давав на лікування — кому 10, кому 30 тисяч.

Олександр Іванович отримує на комбінаті 2300 грн.

— У вересні з дружиною збираємося в "Ай-Данiль". Це наш санаторій у Криму. 20 днів із лікуванням обійдуться на двох у 3500 гривень.

Повна вартість перебування в "Ай-Данiль" однієї людини — близько 500 грн на добу.

Бойко на роботу приїжджав о шостій ранку, і вже до нього стояла черга

— А дитині можна узяти путівку в заводський табір за 120 гривень. До кризи, правда, коштувала 50, — продовжує Чепайкiн. — Безвідсотковий кредит — 25 тисяч гривень на авто давали, вистачало на "жигуль".

— Але кажуть, у Маріуполі онкологія в кожного третього віком за 40 років, — перебиваю співрозмовника.

— Так. П"ятеро наших "афганців" за шість місяців померли від раку.

На вул. Доменнiй кілька адмінбудівель ММК. На них гасла: "Наш комбинат — наша гордость", "Ильичевец — творец новой жизни!".

Стукаю у хвіртку добротного одноповерхового будинку N7. Тут живуть ветерани комбінату.

— Його німці будували — ще до націоналізації, 1912 року, — господар 69-рiчний Віктор Грома показує своє помешкання. — Наш завод до революції був найбільшим на півдні Росії.

У будинку Громів три кімнати. Лінолеум — протертий, із цінних речей — китайський телевізор і кришталева ваза. За склом шафи — грамота "За добросовісну багаторічну працю у відомчій охороні".

— Я працював у мартені, а після травми — в охороні, — розповідає Віктор Іванович. — Бойко на роботу приїжджав о шостій ранку, і вже до нього стояла черга.

— Ветеранів Володимир Семенович не ображає, — додає господиня, 66-рiчна Євгенія Миколаївна. — Раз на три місяці нас стрижуть безкоштовно, взуття ремонтують. Віктор Іванович вже на пенсію пiшов, а йому комбінат 1000 гривень дав на операцію — видаляли грижу.

Подружжя отримує по 900 грн пенсії.


За 100 м од центральної прохідної ММК працює генделик "Iллiчiвськi cтрави". На вулиці за столиками випивають робітники. Семеро курять. Обличчя похмурі, одяг ношений, вік — за 40.

— Керівництво говорить, що світле майбутнє Рінат Леонідович нам забезпечить. Але я сумніваюся, — каже один. Називається інженером, прізвище казати відмовляється. — На "Азовсталi" ахметовській простих людей тримають за бидло, адміністрацію цікавить тільки метал. А було, як і у нас: і дитячі табори, і пайки давали хороші. Доки не було "Метiнвесту". А зараз там усю соціалку злили.

— Зате платять більше, — заперечує сивий чоловік років 45. — А що мені тут утрачати — зарплату 2 тисячі? Завод у жопі! Техніка розсипається. Горновий, який працює біля печі, отримує 3,5 тисячі гривень.


Кращим місцем для прогулянок місцеві вважають площу навколо драмтеатру в центрі Маріуполя. До нього веде вул. Енгельса. Замість каналізаційних люків — шматки бетону.

Молода сім"я з дитиною годує голубiв.

— Лучше б они закрылись, эти меткомбинаты, — каже про міські підприємства чоловік.

— Бо Маріуполь — це звалище, — додає дружина. — Вікна відкриваємо тільки в дощ, білизну сушимо у стіралці, сніг узимку чорніє за годину.

Маріупольський металургійний по периметру має  31 км.

Зараз ви читаєте новину «"Раз на три місяці нас стрижуть безкоштовно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути