четвер, 29 липня 2010 01:15

Прочан не пускали на богослужіння до Києва

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Міліція забезпечувала порядок під час Хресної ходи. Сутичок не було
Міліція забезпечувала порядок під час Хресної ходи. Сутичок не було

18 харків"ян не змогли поїхати до Києва на Хресну ходу до 1022-ї річниці Хрещення Русі.

— У вівторок о 22.30 ми зібралися біля станції метро Холодна гора, — розповідає 34-річний Ігор Швайка, "cвободівець" із Харкова. — Домовилися про автобус "мерседес". Тільки надумали їхати, як з"явилися дві машини ДАІ з Ленінського райвідділу. Не представлялися. Почали перевіряти у водія документи, потім забрали в нього талон техогляду. Покликали його вбік. Чутно було, як говорили, що він не має права на міжміські перевезення. За кілька хвилин водій сказав, що поламався і їхати не може.

Один з богомольців приїхав на своєму авто і розвозив друзів по домах. То співробітники міліції супроводжували його на машинах:

— Хотіли переконатися, що він на своїй машині не поїде до Києва. Ми всі збиралися до Києва, як православні на велике свято, на богослужіння. Не хотіли проводити жодних акцій протесту, — додає Ігор.


Вісім автобусів із Тернопільщини та Львівщини в середу зранку годину не впускали до Києва.

— Зупиняли всі великі автобуси, проскакували одиниці на маленьких бусах. Нас зупинили о 4.20 ранку біля знака "Київ" на Житомирській трасі. Було три машини ДАІ. Працівники сказали, що в місто нас не пустять, — говорить Ярослав Панчук, 60 років, з міста Підволочиськ на Тернопільщині. В автобусі було 36 людей. — Я показав посвідчення помічника народного депутата. Попросив пояснити, в чому справа. Зі мною говорив начальник Святошинського ДАІ Іван Мороз. Він був у штатському. Сказав, що отримав вказівку зверху зупиняти всі автобуси на Київ. Пояснив, що це від нього не залежить, міністр особисто наказав. Люди вийшли з автобусів. Мовляв, революцію влаштують і трасу перекриють, якщо їх не пустять на богослужіння. Тоді міліціонери закрилися в машині, довго по телефону радилися. О 5.30 нас пустили в Київ.

Даїшник просив зняти платок

— Влада помінялася, і ставлення до нас теж. За кілька днів до поїздки почалися дзвінки з СБУ: скільки вас їде, коли, чого. Щороку понад чотири мільйони людей з усієї країни до Києва з"їжджаються на це свято. І завжди спокійно було. А два тижні тому на зборах деканатів владика Іов попередив, що буде складно, — розповідає 47-річний отець Анатолій Довгалюк, настоятель Свято-Андріївської парафії православної церкви Київського патріархату у Почаєві, благочинний Кременецького району на Тернопільщині. — Той весь ажіотаж штучний — через приїзд патріарха Московського Кирила. Якби менше державні дєятєлі втручалися у справи церковні. Ніби хтось хоче ділити чи відбирати церкви. Я сам у московській церкві висвячувався. Але у нас є Українська держава і українська церква. І наш патріархат не менший за московського. Люди не на протистояння до Києва їдуть, а молитися.


— Їхали в Київ власною машиною, — додає вінничанка Наталя Побережник, 33 роки.

— Виїхали з Вінниці о шостій, щоб встигнути на службу у Володимирський собор. Тільки виїхали за Житомир, даїшники майже на кожному кроці стоять. Нас спиняли чотири рази, розпитували, куди і за чим їдемо. Ми казали, що до родички у лікарню, то нас пропускали. А перед самим в"їздом у Київ нам повідомили, що заїжджати не можна, бо нема де паркуватися. Змушували вертати назад або кидати машину. Інспектора передзвонюють начальству, кажуть номера машини, описують, в чому вдягнені люди, зовнішність нашу. Мене питали, чого я в таку спеку вдягнута в довгу спідницю і маю на голові хустину, даїшник просив зняти платок.

Побережників пустили у Київ через годину перевірок.

— Перевіряли багажник, питали, як звати родичку, до якої їдемо, де вона живе, кудись знову дзвонили, — додає Наталя. — Було страшно. Чомусь згадала фільм, в якому йшлося про місто, де панує чума. Туди нікого не пускали і не випускали.

Зараз ви читаєте новину «Прочан не пускали на богослужіння до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути