середа, 27 грудня 2017 06:35

Приїхав на двох джипах з охороною, ткнув пальцем: "Вот эта елка"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Пара несе ялинки із Житнього ринку на Подолі. Найдорожча там коштує 800 гривень, найдешевша, зібрана з гілок, — 30. Ялинкові ярмарки працюватимуть по місту до сьомої вечора 31 грудня
Пара несе ялинки із Житнього ринку на Подолі. Найдорожча там коштує 800 гривень, найдешевша, зібрана з гілок, — 30. Ялинкові ярмарки працюватимуть по місту до сьомої вечора 31 грудня

У середині грудня в місті відкрили 12 ялинкових базарів. Продають ялини та сосни з лісництв. Працюють із 8:00 до 17:00.

На вул. Декабристів, 9, за огорожею деревця скидані в купу. Частина запакована у спеціальні сітки. Метрові сосни коштують 100 грн, ялини — 150 грн. 7-метрова ялина — 700 грн. Невеликі, зібрані з гілок — 50 грн. Хвойні віночки — 35 грн. Усі чиповані.

— Дерева привезли з села Стара Гута Середино-Будського району на Сумщині, — каже продавець 34-річний Дмитро. Показує загорнуті у файли документи — сертифікат, що ялинки екологічно чисті, дозвіл на торгівлю від міськ­адміністрації та договір із постачальником. — За день продаємо до 30 ялинок. Торгуємо п'ять років на одному місці, клієнти вже знають. Сосна стоїть місяць. Ялинка — удвічі менше. Треба не ставити хвою біля батареї, бо швидко обсиплеться. Краще — у відро з піском.

Неподалік на Харківському шосе, 160, Альона Погрібняк, 28 років, із сином 5-річним Денисом купує метрову пишну сосну. Вона, як і більшість дерев, із пожовклою верхівкою.

— Мне все равно, какого она цвета. Главное — пахнет, дешевая и нести домой близко, — говорить жінка.

— Не звертайте увагу, що жовті — це ж рік жовтого собаки. Так модно, — додає продавець Євген, 25 років. Продає сосни з Ковельського району на Волині.

Біля торговельно-розважального центру "Гуллівер" на пл. Спортивній, 1а, торгують кавказькими ялицями з Данії. Вони високі й пишні, коштують 2–3,5 тис. грн. Можуть стояти понад два місяці, бо у стовбурах багато смоли, кажуть продавці.

На Володимирському ринку в центрі міста продають карпатські ялиці, смереки з Чернівецької та Івано-Франківської областей і ялини з Данії. Найдешевші коштують 150 грн. 7-метрова данська — 12 тис. грн.

— Сьогодні один приїхав на двох джипах з охороною, ткнув пальцем на данську: "Вот эта елка". Дав 30 тисяч. Охорона бігом запакувала й поїхали. Два роки в мене купує. Не питає документи. Ялинка простоїть півтора місяця, — каже продавець. Відпиває з термоса глінтвейн із домашнього вина. — За п'ять днів продав три такі ялини із 80.

На іншій торговій точці 53-річний Михайло у крисані (гуцульський головний убір. — ГПУ) продає ялинки.

— Увечері 31 грудня віддаю пенсіонерам безкоштовно. Решту відвожу на Буковель — відпочивальники купують іще до 5 січня, — говорить Михайло.

Ялинкові ярмарки працюватимуть до сьомої вечора 31 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Приїхав на двох джипах з охороною, ткнув пальцем: "Вот эта елка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути