середа, 04 березня 2009 18:13

Приватні колекціонери показали ікони

У столичному Музеї російського мистецтва на вул. Терещенківській виставлено 127 ікон ХVI–ХХ ст. Усі вони — з приватних колекцій чотирьох киян. Їхніх імен організатор, аукціонний дім "Золотое сечение", не розголошує.

— Ось тут — київська ікона Архангела Михаїла, писана у ХІХ столітті. Раніше висіла в Успенському соборі. 1941-го, після зруйнування собору німцями, всі ікони описали. Купив її відомий колекціонер. Коли собор відбудовували, фрески всередині писали саме з цієї ікони, — розповідає "ГПУ" Михайло Василенко, співробітник аукціонного дому.

Майже на всіх старовинних образах є темні зони прямокутної форми. Так ікони реставрували ще століття тому. Раніше реставратори не вміли знімати фарбу з полотна, тому накладали зверху новий шар. Сучасні фахівці називають таку технологію "парасолькою". Кажуть, саме завдяки їй ікони добре зберігають первинні фарби.

Найдавніша на виставці ікона — Кікської богоматері, датована ХVІ ст. Колекціонер купив її 1995-го на вернісажі у столиці. Була вкрита кількома шарами фарби. Але обличчя Богоматері залишилося первозданним. Експерти встановили, що вона старовинна і дуже дорога.

Михайло Василенко каже: київські колекціонери зберігають образи у сейфах та у банківських відділеннях.

На виставці можна придбати каталог 114 репродукцій ікон із приватних колекцій українців. Він коштує 400 грн. Експозиція триватиме  до 10 березня.

Зараз ви читаєте новину «Приватні колекціонери показали ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути