пʼятниця, 05 серпня 2011 10:02

Презервативи зникнуть на два місяці

У понеділок уряд викреслив контрацептиви зі списку медичних препаратів, з яких не беруть податку на додану вартість. За підрахунками фонду Олени Пінчук "АнтиСНІД", тепер їх ціна може зрости на 20%. Крім того, вони можуть зникнути з магазинів і аптек на один-два місяці для переоцінки й відповідного маркування. Крім презервативів, це стосуватиметься дитячих підгузків, сосок і спеціальних медичних і хірургічних меблів.

— Одна из причин нашего беспокойства — из-за повышения цен, люди с низким уровнем дохода не смогут позволить себе купить презервативы, — говорить Ольга Руднєва, директор фонду "АнтиСНІД". — До того ж зникнення їх на деякий час із прилавків підвищує ризик збільшення кількості ВІЛ-інфікованих.

Переоцінка припадає на літній період, коли настає пік використання презервативів. Наприклад, у Криму і в південних областях це 25% річного продажу по всій країні.

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала презервативи найефективнішим засобом запобігання інфекції ВІЛ-СНІДу. Наводить дані, що Україна посідає перше місце в Європі за поширенням цієї інфекції.

— Одного разу в центрі роздавали презики безплатно, так я взяв штук із 30. То як не стане, мені поки що вистачить, — розказує львів'янин Володимир Кудрик, 24 роки. — А що подорожчають — то погано.

В одній із київських аптек на просп. Перемоги новина про можливе підвищення цін здивувала провізора Юлію, прізвища не називає.

— Найбільше ми продаємо презервативів увечері. За день десь до 15 пачок. Деколи в нас відбувається акція, тоді роздаємо безплатно. Поки що ніяких вказівок від керівництва не було, щоб робити переоцінку.

У секретаріаті Кабміну кажуть, що ціна на презервативи не підвищиться, а навпаки — знизиться:

— Імпортери, що ввозять контрацептиви в Україну, роблять це за значно завищеними цінами. Середня відпускна ціна виробника на подібну продукцію 0,2 долара за упаковку, а підприємці продають по 2 долари. З метою мінімізації виплати ПДВ, постачальники обов'язково знизять ціну реалізації.

Зараз ви читаєте новину «Презервативи зникнуть на два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути