вівторок, 03 квітня 2012 05:30

Повернули вкрадену 28 років тому ікону

Повернули вкрадену 28 років тому ікону
Джерело: waking-up.org

Ікону XVI ст. "Хрещення Христа в Йордані" повернули до Національного музею ім. Шептицького у Львові. Її викрали 28 років тому. Згодом образ придбав голландський колекціонер, який просить не розголошувати його імені. Коли дізнався, що вона крадена, погодився повернути безкоштовно.

— У січні 1984-го злочинці проломили стіну фондосховища, яке розташовувалося у Вірменській церкві, — розповідає директор музею Ігор Кожан, 58 років. — Винесли 22 ікони. Дев'ять із них міліція розшукала протягом року. Ще три знайшли за останні п'ять. Скажімо, торік російський бізнесмен передав нам ікону "Покров Богородиці". Він збирає твори мистецтва. Та коли побачив, що на образі замальований інвентарний номер, узявся шукати, звідки її поцупили. Решта витворів перебувають у спеціальному каталозі викрадених цінностей. Сподіваємося, зможемо повернути і їх.
"Хрещення Христа" оцінюють у $350 тис. Її привіз до музею 1914 року перший директор Іларіон Свєнціцький. Ікона є фрагментом іконостаса із церкви села Либохора Турківського району. Його виставили в експозиції музею.
— Усього в іконостасі 21 ікона, — говорить мистецтвознавець Марія Гелитович, 49 років. — Це один із небагатьох подібних ансамблів, які збереглися з того часу в такому хорошому вигляді.

Зараз ви читаєте новину «Повернули вкрадену 28 років тому ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути