четвер, 17 грудня 2009 19:35

Понад три гривні отримують селяни за літр молока

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Наталя Слободянюк із села Лукашівка Літинського району Вінниччини тримає дві корови. Тепер доїться одна. Свіже молоко любить пити донька, третьокласниця Юля. Молочні продукти Слободянюк продає в обласному центрі. Бо здавати заготівельникам невигідно
Наталя Слободянюк із села Лукашівка Літинського району Вінниччини тримає дві корови. Тепер доїться одна. Свіже молоко любить пити донька, третьокласниця Юля. Молочні продукти Слободянюк продає в обласному центрі. Бо здавати заготівельникам невигідно

Торік 75 родин із села Халаїдове Монастирищенського району Черкаської області заснували молочний кооператив "Україна".

Гуртом збирають по 320 л молока на день. Улітку — майже втричі більше. Щоранку заготівельники кооперативу об"їжджають підводами селян, везуть молоко на пункт прийому. Звідти його забирає молоковоз Христинівського молокозаводу.

— На селі працюють заготовельники. Це місцеві монополісти, які хочуть мати свій навар. Тому диктують селянину мінімальну ціну. Ми пішли на молокозавод напряму, минаючи заготівельників, — розповідає голова кооперативу Сергій Ткачук, 46 років. — Пояснили керівництву молокозаводу, що жирність нашого молока вища за базову. І збираємо його швидше за заготовельників. Тому на завод воно надійде свіжішим. Ми з підприємством домовилися відразу. Уклали договір. Розраховуються з нами раз на місяць. Ми переглядаємо ціну щомісяця. Понятно, що на зиму ціна має бути вища. Улітку здавали його по 2,1 гривні за літр. Щодо грудня домовилися, що буде більше 3 гривень. Ці гроші заплатіть нам, будь ласка. Якщо вас не влаштує, будемо здавати молоко на інший завод. Але їм вигідно мати постійних клієнтів. Заготівельників, можна прижати. Хай би спробували диктувати нам нижчу ціну. Ніхто б їм не здав молока. Той молоковоз пустим і поїхав би із села.

У листопаді на молоці я заробила більше 1400 гривень

Жителька Халаїдового Галина Дзюндзяк, 56 років, теж здає молоко до кооперативу.

— Колгоспу в нас давно немає. Орендарі за селян не дуже піклуються. А ми тепер маємо кооператив, то гуртом за себе постояти можемо. І вигідніше виходить. Моя корова влітку 40 літрів дає. А зараз тільна, надоюю 20 літрів на день. У листопаді на молоці я заробила більше 1400 гривень. У сусідніх селах заготівельники давали по 1,36 гривні за літру. Це виходить, що я за місяць, може, заробила б 600 гривень.

У кооперативі працюють штатні працівники — троє заготівельників, обліковець та голова. Отримують зарплатню з прибутків.

"Україні" держава безкоштовно надала молоковоз на 3 т. Такий коштує 320 тис. грн.

— За кілька тижнів оформимо всі папери на машину. Щойно заберемо вантажівку, зможемо самі возити молоко туди, де дадуть вищу ціну, — каже Ткачук.

Як створити молочний кооператив

Спершу група селян має скласти бізнес-план із розрахунком прибутковості. Зразок його та інших установчих документів дають у районних відділах сільського господарства.

Потім скликають установчі збори, ухвалюють рішення про створення кооперативу. Заносять його до протоколу, підписують його всі. Складають програму і статут кооперативу.

У районній державній адміністрації реєструють своє об"єднання як сільськогосподарський обслуговуючий кооператив. Для цього надають статут, установчий договір, протокол зборів, список членів правління і програму діяльності.

Далі реєструють об"єднання у районній податковій адміністрації та відділі статистики. Кооперативи належать до неприбуткових організацій, тому не сплачують податків.

Зараз ви читаєте новину «Понад три гривні отримують селяни за літр молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути