Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2007 07:00

Померла онука Сталіна

Минулого понеділка у військовому клінічному шпиталі Москви на 70-му році життя від хвороби серця померла Галина Джугашвілі. Вона була улюбленою онукою Йосипа Сталіна та однією з трьох, яких він бачив. Загалом Сталін мав 12 онуків.

— Сталін — мій єдиний дід. Другого, по материній лінії, я ніколи не бачила. Він помер до мого народження. У мені тече кров Сталіна. Як мені його не любити? — сказала вона в одному з інтерв"ю.

За життя Галина Джугашвілі згадувала, що дід був завжди до неї ласкавий, часто брав на руки й дарував іграшки.

Вона була одружена з математиком із Алжиру, який помер набагато раніше за неї, мала двох дітей. Щоб побратися з іноземцем 37 років тому, довелося отримати особистий дозвіл Брежнєва.

Батько Галини, Яків Джугашвілі, — єдиний син Йосипа Сталіна від першого шлюбу. Його доля ще за радянських часів стала легендою. Офіційні історики повідомляли, що на початку Другої світової війни, в липні 1941-го, під Вітебськом він потрапив у полон до німців. 1943-го Сталіну запропонували обміняти сина на полоненого під Сталінградом фельдмаршала Фрідріха Паулюса. На це генералісимус начебто відповів, що він солдатів на фельдмаршалів не міняє.

Як доказ цієї версії життєпису сина радянського вождя російський історик Борис Сопельняк згадує протокол допиту Якова, що зберігався в особистому архіві Сталіна. І про записку, яку він написав батькові від руки: "Дорогой отец! Я в плену. Здоров. Скоро буду отправлен в один из офицерских лагерей в Германию. Обращение хорошее. Желаю здоровья. Привет всем. Яша".

Німці сподівалися деморалізувати радянську армію новиною про полон сина головнокомандувача. Проте вони не знали, що батько його не дуже любив.

Перша дружина Сталіна Катерина Сванідзе померла після трьох років шлюбу. Вождь тоді займався революційними справами і на сина не мав часу. Яків жив у родичів дружини. Батько забрав його лише через 13 років.

Сталін бив сина, навіть коли йому було вже 16. Міг залишити його ночувати на сходах, якщо чув від Якова запах тютюну. Якось довів його майже до самогубства. Той спробував застрелитися, але лише поранився. Пізніше батько казав, що Яків навіть застрелитися як слід не вміє.

П"яний літав на бойовому літаку на риболовлю

Галина Джугашвілі була впевнена, що історію про полон її батька вигадали німці. У своїй книзі "Таємниця сім"ї вождя" вона переконує, що Яків Сталін загинув у бою. А його записки й фотографії з полону — підробка.

— Є довідка Центру судово-медичних і кримінальних експертиз Міноборони Росії, де йдеться: "Лист від імені Я.І. Джугашвілі від 19 липня 1941 року... написаний не Джугашвілі Яковом Йосиповичем, а іншою людиною", — запевняла Галина.

Під час війни солдати, які потрапляли в полон, ставали "ворогами народу". Щойно в Москві дізналися про полон Якова, його дружину Юлію Мельцер заарештували. Із тюрми Мельцер вийшла повністю сивою. 

Окрім Якова, Сталін мав інших дітей — доньку Світлану та двох синів, Василя й Костянтина. Останній народився поза шлюбом. Сталін ніколи не підтримував із ним стосунків.

Василя і Світлану "вождь народів" дуже любив. Та на користь їм це не пішло. Замолоду Василь відчув, що йому все сходить з рук, і надто пиячив. Незважаючи на це, в роки війни він командував авіаційною дивізією. П"яний літав на бойовому літаку на риболовлю. Тоді йому був 21 рік. Василь помер у 41 рік від цирозу печінки. Мав сімох дітей, троє з яких — усиновлені.

Світлана росла розумною та непокірною дівчинкою. Сталіна, якому не сміли перечити, це розважало. Однак коли донька в 16-річному віці закохалася в режисера єврейського походження Олексія Каплера, він дуже розлютився. Її жениха на 5 років відправили до табору у Воркуту, як англійського шпигуна. А Світлану посадили під домашній арешт, доки Сталін не знайшов їй чоловіка. Від шлюбу з Юрієм Ждановим вона народила доньку Катю. 1967 року Світлана втекла з СРСР та попросила політичного притулку в США. Там вона написала книгу спогадів про свого діда, яка стала міжнародним бестселером. Мала трьох дітей.

У Якова, батька Галини Джугашвілі, був ще позашлюбний син. Євген Джугашвілі став військовим істориком. 1999 року спробував зайнятися політикою. Хотів пройти до Державної думи Росії в складі партії "За СРСР!". Та не вдалося. Нині 72-річний Євген Джугашвілі живе в столиці Грузії Тбілісі.

Зараз ви читаєте новину «Померла онука Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути