вівторок, 26 травня 2009 07:01

Помер Рафаїл Нахманович

 

У понеділок минулого тижня родина та колеги поховали кінорежисера-документаліста Рафаїла Нахмановича.

Він помер 16 травня, у суботу, на 83-му році життя. Поховали на старій єврейській ділянці столичного кладовища в Берковцях. За єврейською традицією останню молитву прочитав син покійного Віталій Нахманович — івритом та російською. Після цього кожен із присутніх кинув у могилу три пригоршні землі.

Рафаїл Нахманович народився у Києві, закінчив мистецтвознавчий факультет театрального інституту. Був одним із перших, хто за радянської влади, у 1960–1970-х, почав говорити про трагедію в Бабиному Яру під час Другої світової війни. В 1966 році знімав на кінокамеру перший стихійний і заборонений владою мітинг на місці поховань у Бабиному Яру. Тоді на ньому виступали письменники Іван Дзюба та Віктор Некрасов.

Через це Рафаїла Нахмановича почав переслідувати КДБ. Його часто викликали на допити. А відзнята ним на мітингу плівка безслідно зникла.

Поминки родина організувала у ресторані Будинку офіцерів на Печерську, неподалік Верховної Ради. Знайомі покійного говорили, що Нахманович почав знімати фільми, котрі хотів, лише наприкінці 1980-х років. Це були документальні стрічки "Єврейське кладовище", "Віктор Некрасов. На "Свободі" й удома", "Сповідь Бориса Чичибабіна".

Друзі Рафаїла Ароновича пригадували на поминках випадок із його життя. Казали, що у 1970-х на одному з допитів слідчі КДБ звинуватили режисера в українському буржуазному націоналізмі. Після цього Рафаїл Нахманович, зі слів знайомих, пішов на Бессарабський ринок, купив там сала й самогону. "Тепер я — справжній український буржуазний націоналіст!", — сказав він друзям, коли вони випивали того дня компанією.

Зараз ви читаєте новину «Помер Рафаїл Нахманович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути