Ексклюзиви
вівторок, 16 травня 2017 05:05

Польські націоналісти хочуть знести всі пам'ятники воїнам УПА

Польські націоналісти ­оголосили про створення комітету з демонтажу пам'ятників воїнам Української повстанської армії. Знищуватимуть меморіали в Підкарпатському воєводстві, де живуть майже 20 тис. етнічних українців.

— Наша мета — знести всі нелегальні увіковічнення. Найближчим часом приберемо два таких. Дбаємо, аби все було за законом, — каже Марек Кульпа, лідер Руху націоналістів на Підкарпатті.

На території воєводства є 15 незареєстрованих монумен­тів бійцям УПА.

— Це заява не офіційних інституцій, а громадської організації. Угруповання таким чином хоче набрати політичної ваги, — говорить 33-річний Ігор Кулик з Інституту національної пам'яті. — Якщо польська влада не перешко­джає їм, значить, має свою вигоду. ­Зокрема, підтримку радикально налаштованих виборців. Утім, реагувати на слова нам не потрібно. Реакція інституту буде лише у випадках реальних фактів демонтажу.

26 квітня в польському селі Грушовичі націоналісти розібрали надгробний пам'ятник бійцям УПА. Монумент можуть відновити, коли археологи доведуть, що там дійсно поховані українці.

Зараз ви читаєте новину «Польські націоналісти хочуть знести всі пам'ятники воїнам УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути