четвер, 22 жовтня 2020 00:40

Поховати на неокупованій території коштує від 15 тисяч гривень

— Если человек умер во время комендантского часа, нужно ждать утра, — каже 28-річна Тетяна Андрощук з окупованої Макіївки Донецької області. — Має приїхати поліція, зафіксувати, що людина померла власною смертю.

Удень так званих поліцейських чекають по кілька годин.

— Вимагають паспорт померлого і того, хто їм дзвонив, — продовжує Андрощук. — Забирають телефони, риються в контактах і фотографіях, переписують.

Після висновку поліції родичі їдуть до амбулаторії, де людина стояла на обліку. Беруть довідку, відносять у РАЦС, де виписують свідоцтво про смерть.

— На процедуру йде день, — говорить 52-річна Олена Матвійчук з окупованої Хрестівки Донецької області. — Забирають український паспорт померлого й видають свідоцтво. З ним можна отримати допомогу в пенсійному фонді. З січня вона становить 2180 гривень.

Померлого ховають і справляють поминальний обід.

У соціальних мережах перевізники пропонують вивезти померлих на неокуповану територію. Для цього вимагають свідоцтво про смерть.

— Но без решения межведомственного штаба по Covid-19 транспортировать тела нельзя. Боевики дол­жны дать разрешение, — говорить 29-річний Владислав Морозов із Донецька. — Штаб збирається у понеділок, середу та п'ятницю. Якщо дозволили, можна везти через український блокпост. Із труною вирушає тільки водій. Одна машина з померлим їде до нульового блокпосту. Потім друга забирає труну і везе на територію України. Супроводжуючих не можна брати. Хтось із родичів має бути на неокупованій частині. Все разом коштує від 15 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Поховати на неокупованій території коштує від 15 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути