пʼятниця, 03 листопада 2017 07:35

Прикордонник Сергій Колмогоров отримав 13 років за виконання наказу

Автор: www.censor.net.ua
  Сергія Колмогорова звинуватили у перевищенні службових обов’язків й умисному вбивстві. Ветерани АТО й адвокати з цим не погоджуються. Прикордонник діяв за статутом, кажуть
Сергія Колмогорова звинуватили у перевищенні службових обов’язків й умисному вбивстві. Ветерани АТО й адвокати з цим не погоджуються. Прикордонник діяв за статутом, кажуть

13 років в'язниці отримав старший солдат Бердянського прикордонного загону 39-річний Сергій Колмогоров. Приморський райсуд Маріуполя визнав його винним у вбивстві жительки Донецька 15 листопада торік. Апеляційний суд у лютому цьогоріч залишив вирок без змін. 2 листопада справу мав розглянути Вищий спеціалізований суд України. Прокурор не з'явився на засідання. Розгляд перенесли на 6 листопада.

9 вересня 2014-го на блокпосту поблизу Маріуполя прикордонники помітили автомобіль "Шкода". Він блимав фарами у бік моря. Потім рушив до блокпосту. Військові жестом показали водію зупинитися для перевірки документів. Але він натиснув на газ. Військові зробили кілька попереджувальних пострілів. Потім відкрили вогонь на ураження. Водій донеччанин Євген Рижков не постраждав. Його цивільна дружина загинула.

Вогонь по автомобілю вели дев'ять бійців. Засудили Сергія Колмогорова. Понад два роки він відсидів у слідчому ізоляторі Дніпра. У жовтні помер його батько — Сергій не зміг побачитися з ним напередодні.

Колмогоров — військовий. На Донбас пішов добровольцем у березні 2014-го. Одружений, має двоє дітей.

— Служба безпеки України й контррозвідка провели розслідування. Злочину не виявили, справу закрили, — розповідає 30-річний Андрій Ляшенко, який служив із Колмогоровим в Іраку. — Минуло дев'ять місяців, водій подав до суду. Сергій двічі ходив як свідок. На третій — заарештували. Сам Рижков утік до Москви. Свідчення дає по відео­зв'язку. Командира підрозділу перевели подалі. Ще один із підозрюваних бійців став на бік звинувачення. Ми з'ясували, що він продав машину. Мабуть, платив — щоб не посадили. Решту солдатів навіть не викликали на допит.

— Вирок — незаконний. Не взяли до уваги доводи захисту. Висновок побудований виключно зі слів потерпілого й одного свідка. Маріупольський суд влаштував закритий розгляд без жодних на те підстав, — говорить адвокат 37-річна Оксана Муравська.

— Сергій був на службі, виконував обов'язок. А його судять за кримінальний злочин. Інкримінують умисне вбивство цивільної особи. Відсутність воєнного стану під час війни зіграла вирішальну роль.

— Якщо це — антитерористична операція, то військові не мають права брати участь у ній, — каже полковник запасу Олег Жданов, 52 роки. — Лише спецслужби і Нацгвардія. Це створює підстави засудити Сергія Колмогорова. Командир, який наказав стріляти, теж може сісти.

— Сьогодні ти — герой і захисник, а завтра — сидиш за ґратами й слухаєш звинувачення від особи, яка втекла в Росію. Вирок Колмогорову — це також результат байдужості суспільства до війни, — каже ветеран АТО 26-річний Роман Кулик.

— Прикордонник отримав 13 років за виконання наказу командира 9 вересня 2014-го. Тоді минув тиждень, як закінчились бої за Іловайськ. Фронт сипався, Маріуполь був однією з ключових цілей росіян. 4 вересня група Сергія мала бойове зіткнення з ворогом у районі Новоазовська. Поблизу Маріуполя судна окупантів атакували катер прикордонників. У такій обстановці ніс службу його загін.

Авто мигало фарами у бік моря. Очевидно, це викликало підозру в прикордонників. Бійці діяли за статутом і відповідно до наказу зупинити рух підозрілої машини.

Ключовий фактор — зв'язки подружжя з російською розвідкою чи структурами бойовиків — ніхто не перевіряв. Судили Колмогорова маріупольські судді зі шлейфом скандалів та солідними статками в деклараціях. Слід віддати належне Сергію: він не визнав своєї вини заради послаблення вироку.

Ця справа — складова ланцюга системних проблем правосуддя в умовах війни. Потрібно відновити військові суди. Такі справи мали б розглядати вони.

Зараз ви читаєте новину «Прикордонник Сергій Колмогоров отримав 13 років за виконання наказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути