вівторок, 16 лютого 2010 07:31

Почався Великий піст

Із понеділка у православних розпочався Великий піст. Закінчиться через 40 днів, великодньої неділі, 4 квітня.

— У храмах від понеділка — особливі богослужіння. Насичені поклонами, з покаянною молитвою преподобного Єфрема Сіріна, — каже отець Петро Семащук, 33 роки, настоятель столичного храму Феодора освяченого.

Особливо суворий перший тиждень Великого посту. У православних монастирях від понеділка до середи вживають лише хліб і воду. У суботу й неділю ченці присмачують їжу олією. Мирянам, які працюють і потребують фізичних сил, олію вживати дозволяють у всі дні, крім середи й п"ятниці. Якщо людина хвора і їй важко дотримувати посту, вона може попросити в священика благословення на його послаблення. Після цього вірянин їстиме молочні продукти щодня, крім середи й п"ятниці.

— Кожний християнин сам собі визначає суворість посту, — каже отець Петро. — Я третій рік протягом першої й останньої седмиці посту нічого не вкушаю і води не п"ю. Такий режим у мене — з понеділка до суботи. Лише в середу і п"ятницю випиваю кілька ковтків вина і води, як справляю службу в храмі. Воду вкушаю тільки в суботу. Це дозволяє відчути переживання, які мали сподвижники віри.

Постувати корисно для організму. Дієтологи зазначають, кишечник у цей період звільняється від шлаків. А оскільки в раціоні немає м"яса та жирних продуктів, розвантажуються печінка й підшлункова.

Цього року буде найбільш ранній Великдень, який узагалі може бути за церковними канонами. Через це Благовіщення, що припадає на 7 квітня, святкуватимуть після Пасхальної неділі.

Зараз ви читаєте новину «Почався Великий піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути