вівторок, 19 травня 2009 17:35

Почався суд над міліціонером, який їхав по людях

Минулої п"ятниці у Центральному міському суді Макіївки на Донеччині почали розглядати кримінальну справу майора міліції 40-рiчного Андрія Кияшка. 21 грудня 2008-го опівдні він на джипі в"їхав до підземного переходу бiля Центрального ринку міста. Експерт-криміналіст з управління Міністерства внутрішніх справ у Донецькій області двічі проїхався по пішоходах. Одного вбив, двох скалічив. Утікаючи, зіткнувся з п"ятьма автомобілями.

Початок засідання затримується на 1,5 год. Потерпіла 39-річна Світлана Винниченко сидить на лаві. Взута у бузкові капці, на яких написано love. Поруч милиці. В жінки були зламані обидві ноги, роздроблено ступні.

— Кияшко взяв на себе всі лікарняні витрати, — розповідає російською Світлана. — Раніше носила підбори, а тепер лише капці.

— Ліва п"ята у неї перетворилася на порох, ходити Свєта може лише навшпиньки, стояти їй боляче, — додає її чоловік.

Поруч чекає початку засідання 54-річна Тетяна Глінська. В аварії загинув брат її чоловіка Юрій Дудник.

— Юрій Аксентійович був самотній старий холостяк, — каже Глінська. — Крім нас із чоловіком, Анатолієм Аксентійовичем, у нього нікого не було. Брати були близькі. Юра загинув за тиждень до свого 60-річчя. Мій чоловік відтоді нiби у ступорі, мовчить. Не виходить на вулицю, схуд на 20 кілограмів. Після трагедії до нас прийшла дівчина. Вона тоді була в тому переході. Принесла номерний знак джипа. Коли машина скотилася по сходах униз і проїхала по Юрі вперше, той був іще живий. А коли джип почав здавати і виїжджати по лежачих людях, Юра вхопився за номерний знак і відірвав його. Протягнув його тій дівчині й сказав: "Віднеси". Після цього почалися передсмертні судороги. Юри не стало. Ця дівчина знайшла нашу адресу за квитанцією, яка була в сумці Юрія.

— Вона не захотіла бути свідком, — продовжує Тетяна Іванівна. — Пояснила, що не бажає зв"язуватися з міліцією. Вона і до нас не хотіла йти. Але їй приснився Юра і знову сказав: "Віднеси". Дівчина розповідала, що водій "Тойоти Прадо" був п"яний вдризг, від нього смерділо горілкою за кілометр. Та це понятно — напередодні святкували День міліції. Але еменесники та даїшники, які були на місці аварії, стверджують інше. Експертиза теж показала, що Андрій Кияшко був тверезий.

На сусідній лаві сидить чоловік у піджаку. Уважно прислухається до розмови.

— А ви хотіли, щоб міліціонеру в машині за 60 тисяч доларів зробили іншу експертизу? — говорить він.

— А де третій постраждалий, який лежав із вами в одному відділенні? — питаю у Світлани Винниченко.

— Не прийшов. Чула, він працює в системі виконання покарань, теж має погони. Начебто з ним усе залагоджено, як і з власниками автомобілів, — відповідає вона.

До зали засідання заводять Андрія Кияшка в наручниках. Доки тривало слідство, він перебував під вартою. Один із міліціонерів із супроводу щось шепоче Кияшку. Фотожурналісти штовхаються — квапляться зняти цей момент.

Після трагедії дівчина, яка була в переході, принесла номерний знак джипа

Охоронець із написом "Грифон" на спині запрошує пройти до зали. Заходять дружина і син підсудного, його колеги. Останньою повільно, на милицях пересувається Світлана Винниченко. Видно, що їй боляче.

Суддя Людмила Стратейчук з"ясовує, що в залі немає захисника Кияшка і кількох потерпілих. Підсудний заявляє, що ні слова не скаже без адвоката. Але суддя пояснює: попереднє засідання можна провести без нього.

Потерпілі по черзі висловлюють свої претензії до підсудного. Тетяна Глінська дістає з сумочки позовну заяву. Просить стягнути з Кияшка 400 тис. грн за моральний і 45 тис. грн — за матеріальний збиток.

— 38 тисяч ми витратили на пам"ятник, — шепоче.

Із місця підводиться чоловік, який говорив про експертизу, і заявляє:

— Претензий не имею.

— Збиток за автомобіль мені відшкодували, — пояснює кореспондентові "ГПУ". Відмовляється назвати ім"я.

Початок судового процесу призначили на 22 травня.

Зараз ви читаєте новину «Почався суд над міліціонером, який їхав по людях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути