пʼятниця, 10 вересня 2010 04:54

По 20 чоловік набиваються в одну квартиру

Уманці цього року очікували приїзду рекордної кількості паломників — до 100 тис. Приїхали близько 23 тис. хасидів із 20 країн світу. Місцеві підняли ціну на житло. Торік винайняти ліжкомісце у квартирі поблизу могили Нахмана можна було за $200. Тепер мінімальна ціна — $300 за три-п"ять днів. Паломники, які приїхали першими, платили $340.

— Вони хочуть жити ближче до поховання. Скуповують матраси, набиваються в квартири, — розповідає уманка Галина Петрівна, 58 років. — Я свою квартиру здаю вже 10 років. Її потім два місяці від їхніх празників мити треба. Але це все одно вигідно. Люди цілий рік живуть на ті гроші. У трикімнатну беру 20 чоловік. Син ставить двоярусні ліжка, матраси ортопедичні. Бойлер великий установили. Лампочку в холодильнику викрутили — бо їм не можна нею користуватися, це вважається роботою. Син ходить сміття виносить, щоб усе помешкання не завалили. Квартирантів із дітьми намагаємося не брати. Якось був хасид із двома хлопчиками, то малеча не добігала до туалету і стіни позамазували.

Хасиди кажуть, що за такі гроші живуть у поганих умовах.

— Я з Ізраїлю приїхав сюди помолитися. Плачу гроші, а мене селять у цю будку, бо ближче немає місць, — розповідає один із паломників. Місцеві перекладають. — Заплатив  175 доларів, а живу в гаражі. Там нічого немає, тільки три ліжка. Вночі холодно. Але до могили близько.

На балкон пустили зовсім бідного, спить на підлозі

— Я заплатив 850 доларів за поїздку в Умань. Літак був дуже поганий, — говорить інший хасид. — За той час, що ми летіли, нам дали лише воду й сабіх — смажені баклажани. На нас просто заробляють гроші. Але тут у нас гарна квартира. Плачу 300 доларів, живу в кімнаті ще з трьома хасидами. У іншій кімнаті теж троє. На балкон ми пустили зовсім бідного, у нього немає грошей навіть на матрац, спить на підлозі, але грошей не платить.

На вулиці стоять кілька жінок із табличками. Англійською написано "здаю житло". Кричать голосно, коли проходять паломники, "діра".

— Діра — це квартира, — каже одна жінка. — Стоїмо третій день, але хасиди до нас не йдуть. Кажуть, за 80 доларів винаймуть, але то мало. Вони так квартиру загадять, що тих грошей не вистачить усе відмити. У нас ремонт. Я в попередні роки мала 5–6 тисяч доларів, — додає тихіше.

Зараз ви читаєте новину «По 20 чоловік набиваються в одну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути