вівторок, 05 червня 2007 07:01

Пляж для інвалідів відкрили в Алушті

Автор: фото: Лідія ЄРШОВА
  Житель Алушти, що в Криму, Олександр Волков спускається до моря спеціальною доріжкою на пляжі для інвалідів. Покупатися у морі він зміг уперше за шість років. Позаду у візку — керівник організації ”Благодать” Тамара Бачуріна. Вона займалася організацією п
Житель Алушти, що в Криму, Олександр Волков спускається до моря спеціальною доріжкою на пляжі для інвалідів. Покупатися у морі він зміг уперше за шість років. Позаду у візку — керівник організації ”Благодать” Тамара Бачуріна. Вона займалася організацією п

Минулого четверга в Алушті, що в Криму, відкрили пляж для інвалідів. Його облаштували до 105-річчя міста. Користуватися ним зможуть люди із захворюваннями опорно-рухової системи,  ДЦП, діти-інваліди, нечуючі.

Пляж розташований в центральній частині Набережної. Займає 400 кв. м. Уздовж моря простягається на 60 м. На території зробили спеціальні пологі спуски з покриттям, щоб люди на візках могли під"їхати до моря. Там є пандуси, драбинки для спуску у воду, а також біотуалет та спеціальні роздягальні.

Усі роботи обійшлися в 50 тис. грн. Гроші місцевому товариству інвалідів "Благодать" виділила київська компанія "Інмаркет".

Міська влада дозволила людям з обмеженими можливостями користуватися землею цього сезону безплатно. Скільки братимуть за оренду наступного року, поки що не вирішили.

Наглядатимуть за спеціалізованим місцем відпочинку самі інваліди та їхні родичі. Вони розробили графік чергувань. Планують домовитися з правоохоронцями, щоб ті допомагали. Оплатити послуги міліції пообіцяли спонсори.

Алуштинські інваліди кажуть, що відкриття такого пляжу чекали чи не все життя. На міські ходити соромилися, та й місця там завжди бракувало. До моря дістатися ніяк. На новому пляжі пообіцяли встановити прилад, аби завозити у воду навіть лежачих хворих.

— Дуже важко дивитися на інвалідів, які гуляють набережною і лише сумно позирають на море, — розповідає керівниця організації "Благодать" Тамара Бачуріна, 51 рік. — Коли потрапила у візок, сама це відчула. Вирішила зробити все можливе, щоб таким, як я, жилося як іншим нормальним людям.

Торік Бачуріна створила при організації комп"ютерний клуб. Там люди з обмеженими можливостями можуть безплатно користуватися комп"ютерами та Інтернетом.

Цього року доклала зусиль, щоб організувати пляж. Нині там залишилося тільки прикрутити вивіску "Пляж для інвалідів" та доробити паркан. Однак на територію вже пускають. Вхід безплатний за посвідченнями. Документи перевіряють на вході. У перші дні роботи пляж був практично заповненим.

Усього в Алушті проживає близько 3 тис. інвалідів. В адміністрації міста зазначають, що більше спеціалізованих пляжів для неповносправних на території Криму немає.

20 років тому такий закрили у Саках. Нині, щоб скупатися, інваліди там мають повзти 20 м до води. У місті живуть 828 людей із обмеженими можливостями. Улітку на оздоровлення до пансіонатів приїздять ще 4–5 тис.

Зараз ви читаєте новину «Пляж для інвалідів відкрили в Алушті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути