До села Вербилівці Рогатинського району на Івано-Франківщині привозять морозиво із двох холодокомбінатів — львівського "Лімо" та дніпропетровського "Ласунка". Найдешевше — вершкове — коштує 1 грн, найдорожче — пломбір із наповнювачем — 6,25 грн.
У магазині "Сувеніри" в центрі села покупці найчастіше беруть шоколадний "Каштан" у глазурі по 2,50 грн. Його роблять у Львові. Люди кажуть, воно єдине зберегло смак.
— Пам"ятаю, як малими були, морозиво в таких паперових стаканчиках продавали, з дерев"яними паличками. По 20 копійок пломбір можна було купити. Того смаку ніколи не забудеш, настільки справжнє було, пахло молоком. Тепер там більше льоду. Хоча львівське морозиво смачне. Трохи хіба економлять на стаканчиках, вафельні вічно течуть. Але "Каштан" досі найкращий, — каже 35-річна Ірина Тануляк із Вербівців.
— За радянських часів морозиво — це був високоякісний молочний продукт без штучних добавок. Аби його зберігати, різали брили льоду. Холодильних камер же не було. Між ті брили складали морозиво і так продавали. Лід міг рік триматися. Морозиво за жирністю ділили на три види: молочне — 3–5 відсотків жирності, вершкове — 8–10, пломбір — 12–15. Добавки були тільки натуральні — какао, родзинки, сушені ягоди та фрукти. Стабілізатори теж — борошно й пектин. А тепер купуєш — чиста хімія, — розказує Лідія Вус, 65 років, колишня продавщиця морозива в Рогатині.
У столичних магазинах найдешевший холодний десерт коштує 1,40 грн. Найдорожчі морозиво-батончики "Баунті" та "Марс" — по 10,64 грн.
У Полтаві найдоступніше продають по 1,60 грн. Найвища ціна продукту — 5,35 грн. Та найпопулярніше в обласному центрі — вагове з автоматів із різними смаками. Маленький стаканчик — 2 грн, великий — 3.
— Немає сенсу брати за 3 гривні, — стверджує полтавка Юлія Максимович. — Морозива у вафельний стаканчик накладають однаково. Просто за 3 гривні сам стаканчик більший.












Коментарі