пʼятниця, 01 квітня 2011 05:30

Платників зарплат у конвертах записують на "дошки ганьби"

10 біґбордів із назвами підприємств, які виплачують зарплату нижче встановленого державного мінімуму, розмістили на вулицях Харкова та найближчих районів.

— Ми хочемо, щоб було соромно платити копійчану зарплату, — каже російською віце-губернатор Юрій Сапронов. — Через зарплати у конвертах бюджет щороку недоотримує близько 90 мільйонів гривень на рік у вигляді податку на прибуток. А це невідремонтовані дороги, дахи, ліфти і, зрештою, мала пенсія у майбутньому.

Дані щодо рівня зарплат обласній адміністрації надала податкова служба.

— Ну а далі ми самі аналізували. Якщо на підприємстві працюють 270 чоловік, його річний оборот — 130 мільйонів гривень, а офіційна зарплата — 740. То про що це говорить? — сміється Юрій Сапронов.

Ефект від агітації очікують за місяць.

— Та зараз, як тільки плакати з'явилися, рівень прибуткового податку зріс на 22 відсотки, — додає. — За три тижні ми плануємо замінити ці борди новими — з іншими назвами підприємств. Загалом проаналізували діяльність 35 тисяч компаній. "Чорну" зарплату платять на кожному сьомому.

— Виявити і довести, що зарплата у конверті, дуже важко, — каже Яна Михайлова, спеціаліст обласної податкової адміністрації. — Такі свідчення нам дають працівники, коли їх аж зовсім допікає керівництво.

До суду поки що жодне підприємство з "дошки ганьби" не подавало.

— Якщо ми платитимемо "білі" зарплати, то треба буде закриватися. Уявіть собі, з кожної сотні ми маємо віддати майже 60 гривень податків, — говорить Олександр Красіков, директор приватної меблевої фірми "Комір". — Таку розкіш, як "білі" зарплати, можуть дозволити собі лише дуже крупні корпорації, які мають мільйонні оберти. Та й ті ховаються.

— Я отримую "чорну" зарплатню. А що робити? Діватися ніде, — розповідає менеджер з продажу Юлія. — А роботодавці — з ними довго не посперечаєшся. Не хочеш працювати, йди геть. Заздрю тим, хто має "білий" дохід. Тепер це вважають майже елітною роботою. Про майбутню пенсію намагаюся не замислюватися.

Зараз ви читаєте новину «Платників зарплат у конвертах записують на "дошки ганьби"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути