Ексклюзиви
середа, 23 лютого 2011 01:45

Письменницю Ірину Магрицьку переслідує міліція

      За документальний фільм про Голодомор Ірину Магрицьку нагородили орденом княгині Ольги ІІІ ступеня
За документальний фільм про Голодомор Ірину Магрицьку нагородили орденом княгині Ольги ІІІ ступеня

18 лютого сусідів луганської письменниці 49-річної Ірини Магрицької опитали міліціонери. Дізнавалися, чи вживає алкоголь і наркотики, чи не порушує громадського спокою, хто приходить додому до Магрицьких. На дії правоохоронців літераторка поскаржилася до міліції та прокуратури.

— На початку лютого був 130-річний ювілей Климента Ворошилова, — розповідає. — У Луганську виділили 60 тисяч гривень на реконструкцію пам'ятника маршалу в центрі міста. Але це зовсім новий монумент, який не потребує реставрації. Голова облради Валерій Галенко на сесії сказав, що варто перейменувати Луганськ на Ворошиловград.

У день ювілею "червоного маршала" письменниця презентувала свою книжку "Справжній Ворошилов". У ній розповідає, що він був ініціатором знищення донського козацтва 1921 року. На ХVIII з'їзді ВКП(б) говорив: "Ми пішли свідомо на голод, тому що нам потрібний був хліб". З ініціативи Ворошилова перед війною винищили 36 тис. офіцерів Червоної армії.

— Після виходу книжки мене й почала перевіряти міліція, — продовжує Ірина Магрицька.

2008-го місцеві правоохоронці збирали про неї інформацію.

— Два роки тому з чоловіком Олександром зробила фільм про Голодомор на Луганщині. Тоді Ющенко розпорядився, аби облрада виділила кошти на картину. Мені дали 13 тисяч гривень. Я 300 сіл об'їздила, аби записати очевидців. Але мій фільм у Луганську не сподобався.

Ірина Магрицька викладає філологію в Східноукраїнському університеті. За документальну стрічку про Голодомор її нагородили орденом княгині Ольги третього ступеня.

Зараз ви читаєте новину «Письменницю Ірину Магрицьку переслідує міліція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути