Ексклюзиви
середа, 28 травня 2008 07:07

Піщане містечко будують у центрі Харкова

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Скульптор Андрій Важинський змащує фігуру Чорноморця клеєм ПВА. Це допоможе вберегти її від дощу
Скульптор Андрій Важинський змащує фігуру Чорноморця клеєм ПВА. Це допоможе вберегти її від дощу

Піщане місто-лабіринт площею 240 кв. м зводять у центрі Харкова — навпроти обласної адміністрації, поряд із пам"ятником Леніну та національним університетом.

На майданчику працюють майже 30 скульпторів з Ізраїлю, Іраку та країн колишнього Союзу. Багато з них узимку будували тут льодове містечко. Із великих піщаних форм проглядають силуети казкових героїв — богатирів, русалки Андерсена, попелюшки Шарля Перро.

— Спочатку ми сколочуємо дерев"яні форми, потім в них засипаємо пісок, перемішуємо з водою. Шар за шаром воно застигає, пресується. І тоді з цих форм звичайним столярним приладдям вже витесуємо фігури, — розповідає харківський скульптор Андрій Важинський.

Ріжуть скульптури зверху вниз, аби не осипалися. Починають із дрібних деталей. Деякі фігурки заради економії часу роблять з формочок, подібних до тих, якими граються діти. Аби вберегти від дощу, готові піщані скульптури змащують клеєм ПВА.

2 тис. кубів піску для скульпторів привезли з-під Харкова з найближчих німецьких кар"єрів Безлюдівки й Черкаської Лозової. Заплатили за все спонсори, яких знайшла міська влада.

— Виявляється, тут дуже гарний матеріал — пісок якісний і яскравий, — ділиться враженнями скульптор Андрій Кудрін.

Відкриють піщане містечко 1 червня, в День захисту дітей. Доторкнутися до бороди дядька Чорномора чи гриви Коника-Горбоконика не вдасться. Скульптури захищені огорожею й охоронцями. На піщані замки можна буде тільки подивитися. 1 червня дитяче журі визначить кращі роботи.

За кордоном за участь у подібних фестивалях скульптори отримують гонорари. У Харкові всі працюють безкоштовно. Майстри сподіваються, що містечко простоїть, принаймні, до 1 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Піщане містечко будують у центрі Харкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути