пʼятниця, 08 грудня 2017 05:45

Підвищують ціни на проїзд у міському транспорті

На початку грудня в понад 10 містах збільшилися ціни на проїзд у громадському транспорті. В середньому підняли на 1–1,5 грн.

У Запоріжжі, Дніпрі, Львові проїзд виріс на гривню. В Івано-Франківську перевізники планують запровадити тариф у 5 грн до 20:00. Потім братимуть за проїзд — 7 грн. В Одесі вартість квитка зросте на 2 грн. У Полтаві планують збільшити з 4 до 5 грн. Ціни зросли через подорожчання пального та необхідність платити працівникам вищі зарплати, пояснюють перевізники.

— Підстави для підвищення цін виправдані. Багато підприємств мають кредити за транспорт, орендують землю для парків, — каже голова Полтавської обласної асоціації автомобільних перевізників 44-річна Галина Залізняк. — Для Полтави мінімальна ціна на проїзд має бути 5 гривень. А взагалі тариф повинен бути однаковий для усіх міст.

До 2016 року всі транспортні підприємства мали економічно доводити доцільність підвищення тарифів — подавати розрахунки до облдержадміністрацій, пройти громадське обговорення. Ці норми скасувало Міністерство економіки й інфраструктури.

— Ціни на муніципальний транспорт можуть контролювати місцеві органи влади. А приватні перевізники самі встановлюють тарифи. Це в їхній компетенції з 2015 року, — говорить колишній заступник міністра інфраструктури Олександр Кава, 38 років. — Тариф залежить від суми, яку компенсують транспорту з бюджету за перевезення пасажирів. Тоді вони розраховують, яку частину власних витрат покриють бюджетними коштами, а яку за рахунок вартості квитків.

Зараз ви читаєте новину «Підвищують ціни на проїзд у міському транспорті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути