середа, 30 грудня 2020 07:10

Першокласників учили співати російською

28-річна Аліса Ковальова із Глухова на Сумщині написала скаргу уповноваженому із захисту української мови Тарасові Кременю. Просить відреагувати на ситуацію, що склалася в міській школі №3. Близько двох тижнів тому там скасували свято до Дня Миколая, бо родина Ковальових вимагала прибрати російськомовну пісню зі сценарію заходу. Її мали співати діти.

— Ми — українська сім'я та спілкуємося рідною мовою. Син Нестор ходить у перший клас. Розповів, що для свята їх учили російської пісні "Лепим-лепим ком большой", — розповідає Аліса. — Звернулася до директора: "Не бажаю, щоб моя дитина виконувала пісні російською". Нічого не сказав. Тоді через депутата нашої громади зв'язалася з відділом освіти. Звідти дзвонила керівнику школи та просила вилучити пісню. Я не проти російськомовного населення. Я проти примусу дитини співати мовою, якою вона не хоче. Синові не дали вибору: співай або сиди окремо.

Жінку видалили з батьківського чату у вайбері.

— Вчителька написала, що ранок скасували, бо один із батьків проти. Коли особисто підійшла до неї — почала мене винуватити. Це спроба педагога помститися мені й синові за позицію. Хочуть нацькувати весь клас. Наче я відьма, яка позбавила дітей свята. Після видалення з чату не маю інформації про навчальний процес. Не повідомили і про роздачу подарунків дітям. Усі батьки купили своїм великі банки з цукерками, а мій залишився без такого.

У школі звинувачення жінки заперечують.

— Усі свята і навчання проводимо українською, — кажуть у адміністрації. — У переддень Дня Миколая старшокласники зазвичай вітають молодших школярів. Так було і цього разу. Щодо звинувачень, то нам, як педагогам, соромно говорити про якусь помсту батькам чи учням. Школа себе так не принижуватиме.

Зараз ви читаєте новину «Першокласників учили співати російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути