субота, 15 грудня 2007 07:09

Перший міліцейський жезл був дерев"яною палицею

У Черкаському краєзнавчому музеї відкрили виставку з нагоди 10-річчя обласної державтоінспекції. Тут зібрали міліцейське спорядження, що почали використовувати з 1936 року. Тоді в СРСР створили автоінспекцію як окреме відомство.

На стендах розкладені посвідчення, нагрудні знаки, жезли регулювальника, радари для вимірювання швидкості, пристрої для контролю тверезості.

— Даїшники спочатку не мали окремої форми. Була загальна для всієї міліції. Поки було мало машин, їздили на велосипедах, — розповідає заступник директора музею Тетяна Кайдалова.

Поряд із формою — чорна коробочка завбільшки з долоню із вмонтованим ліхтариком. Такі пристрої німецького виробництва в 1930-ті роки чіпляли на груди, бо дороги не освітлювалися.

Також представлені два жезли регулювальника. Перший — звичайна дерев"яна палиця. Другий, що використовували у 1950-х роках, пофарбований у чорно-білі смуги. До нього прикріплений компостер, яким за порушення робили дірки у водійських правах. У 1980-х з"явилися жезли на батарейках.

Раціями даїшники почали користуватися в 1970–1980-х роках. Спочатку вони складалися з двох коробок, які перекидали через плече. Більша мала антену близько 20 см.

— Ці рації мали значно менший радіус дії та гірший зв"язок, — каже інспектор обласного управління ДАІ Володимир Ліщенко. — Нинішні завбільшки з невеликий радіотелефон.

Перший радар для вимірювання швидкості "Барьер-2М" підключався до "прикурювача" в машині. Тому інспектор не міг відійти від автівки. Так само працював і радар наступного покоління "Барьер-2".

— Сьогодні радари "Беркут" мають більші можливості. Якщо попередні лише фіксували швидкість, то ці — ще й час від моменту порушення до зупинки водія."Барьер-2М" ловив авто з потоку, якщо воно випереджало інші на 20 км/год, — говорить Ліщенко. — "Беркут" точніший. Максимальна швидкість, яку може зафіксувати — 180 км/год. Він переносний, працює від акумуляторів. Зберігає в пам"яті близько 700 порушень.

Пристрій для контролю тверезості в 1990-х роках складався зі скляної трубки, гумової "груші" у вигляді пружини та синьої коробки завбільшки з невеликий радіоприймач. На ній було три лампочки: "вкл.", "готов" і "алкоголь". Скляна трубка під"єднувалася до "груші" й коробки. Якщо лампочка "алкоголь" засвічувалася червоним, значить водій випив.

У 1950-х роках білети, за якими здавали на права, були зроблені у вигляді відривного календаря. У 1980-х стали схожими на комікси, з кольоровими картинками.

Зараз ви читаєте новину «Перший міліцейський жезл був дерев"яною палицею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути