вівторок, 12 червня 2007 07:04

Перенесуть пам"ятник галушці

Неподалік ресторану "Іванова гора"  у Полтаві поставлять пам"ятник галушці. Раніше він розміщувався біля Успенського собору та музею-садиби Івана Котляревського. Мер міста Андрій Матковський, 42 роки, вважає сусідство страви зі святинею недоречним, тому підписав розпорядження про перенесення пам"ятника.

Увіковічили галушку торік 1 квітня. На постаменті розміщена таріль діаметром 2 м із 12 галушками, поряд — 2-метрова ложка. Тут полюбляє гуляти молодь. У день весілля фотографуються наречені. Молодий сідає в ложку, яку за ручку тримає молода.

— Цей пам"ятник чудово вписувався б у якийсь розважальний комплекс із відповідною народною архітектурою, — вважає голова Полтавської обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко, 60 років. — Полтавці його не поважають, постійно на нього залазять. Полумисок із ложкою варто було б поставити на колону.

Підтримав перенесення й настоятель Успенського кафедрального собору Микола Храпач, 54 роки. Галушки на могилах пращурів біля храму — це невігластво і наруга над усім святим, каже він. Людей довкола собору ховали з початку XVII століття до Жовтневої революції. Там лежать близько 200 полтавців.

Через півроку услід за полтавськими галушками у Черкасах поставили майже 2-метрового кам"яного вареника. В одному з канадських містечок установлено пам"ятник у вигляді галушки, наколотої на виделку. А в США приватний підприємець українського походження зробив галушку символом своєї компанії.

Зараз ви читаєте новину «Перенесуть пам"ятник галушці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути