пʼятниця, 23 лютого 2018 07:15

"Перед ЗНО класний керівник роздала по шоколадці"

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Знайомі радили списувати на ЗНО. Дівчата писали підказки на ногах і прикривали спідницею. Дехто видруковував і підписував маленькі зображення будівель чи портрети, про які можуть запитати в тестуванні. Але я відмовилася від такого, бо зі шпаргалками хвилюєшся ще більше, — каже першокурсниця з Полтави Марія Білько, 17 років. Навчається в Полтавському національному педагогічному університеті на бюджетному місці. Дає поради, як вдало скласти зовнішнє незалежне оцінювання.

— Коли опановуєш предмети без репетитора, важливо не вчити одразу багато інформації. З історії України дивилася відео на "Ютубі". Там гарно ілюструють матеріал, тому легко зрозуміти, хто з ким воював. Після перегляду одразу бралася до тестів — щоб теми в голові не плуталися. Перед самим оцінюванням класний керівник роздала нам по шоколадці, щоб мозок краще працював.

Коли заходиш на здачу, треба заспокоїтися і сприймати тести як випробування. Думати про те, що попереду веселе студентське життя, — додає Марія Білько.

Студенти, які склали ЗНО на високі бали, рекомендують готуватися до тестування протягом усього 11-го класу. По можливості займатися щодня.

— Почати найскладніше, але час втрачати не можна. До ЗНО з біології підготувалася сама — читала теорію, кілька разів на тиждень вирішувала тести, дивилася уроки на ­"Ютуб"-каналі "Вне школы". Там гарно пояснюють, показують схеми, матеріал просто запам'ятати. Хімію та українську вчила з репетиторами. Художні твори слухала в аудіоваріантах, великі романи читала скороченими, не лінувалася вчити вірші, — говорить Олександра Зазимко, 17 років, першокурсниця Української медичної стоматакадемії. — На тестуванні важливо розподілити час. Спочатку відповідати на найпростіші питання, потім братися за складні. При цьому треба уважно читати завдання. Я поспішила і помилилася в елементарному питанні. На оцінюванні з мови та літератури спочатку глянула на творче завдання. Поки вирішувала тести — з'являлися ідеї, як написати власне висловлення.

Під час підготовки студенти радять розв'язувати тести за попередні роки. Вони доступні на офіційному сайті ЗНО.

— У тестах з історії траплялися схожі питання, але трохи по-іншому сформульовані. У завданнях з української літератури можуть бути приховані відповіді. Наприклад, в одному питають рік народження Шевченка, а в іншому потрібна дата є в самому питанні, треба лише обрати правильне прізвище із запропонованих варіантів, — говорить 21-річний Андрій Зозуля. Навчається за спеціальністю "туризм" на 4-му курсі Полтавського національного технічного університету. — Під час тестування не бійтеся зробити кілька помилок, бо ідеально все зробити не вдасться. Головне — сконцентруватися і не робити дурниць через поспіх.

Відволікайтеся на фізичну активність

— Під час підготовки до будь-яких іспитів важливо відволікатися на фізичну активність. Можна танцювати, співати, пройтися — аби випустити напругу. Такі перерви зроблять працю продуктивною. А от у вечір перед тестуванням краще прислухатися до своїх бажань. Одному буде корисним вчитися до пізньої ночі, другому — виспатися, щоб на екзамені акумулювати всі сили, — каже 61-річна Тетяна Момот, психотерапевт, директор Інституту сучасної психології та розвитку.

— У день ЗНО можуть з'явитися тривога і страх. Тремтить голос, коліна, пітніють долоні, розсіюється увага. Щоб подолати цей стан, треба максимально відчути тіло, подумати про зону, що тремтить. Далі — звернути увагу на дихання: як повітря проходить крізь ніздрі, наповнює легені, підіймаються й опускаються ребра, діафрагма. Найкраще в цей момент дихати животом — ніби надувається і здувається уявний м'яч. Не варто схрещувати ноги, ставати на носочки, взувати підбори. Треба опиратися всією ступнею на підлогу. Плечі розправити, голову підняти. І розуміти, що вже зробив все можливе, аби скласти тестування. Від цього тривога знижується.

Зараз ви читаєте новину «"Перед ЗНО класний керівник роздала по шоколадці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути