четвер, 02 жовтня 2008 07:01

Параолімпійці отримали гроші за перемоги

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вручає параолімпійцю почесну грамоту Кабінету Міністрів України і банківську картку з грошовою премією
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вручає параолімпійцю почесну грамоту Кабінету Міністрів України і банківську картку з грошовою премією

29 вересня переможцям Параолімпійських ігор у Китаї українська влада вручили грошові премії. Цьогорічна Олімпіада для людей із фізичними вадами відбулася 6–17 вересня в китайському Пекіні. Українська збірна завоювала 24 золоті, 18 срібних, 32 бронзові медалі й стала четвертою з-поміж 147 країн-учасниць. За перше місце спортсмени отримали 700 тис. грн, друге — 500 тис., третє — 350 тис. грн. Нагороди вручила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко в столичному центрі "КиївЕкспоПлаза".

Параолімпійці заходять та в"їжджають на інвалідних візках до зали. У ній родичі чемпіонів. Також представники уряду та депутати. Вони відрізняються від інших глядачів темними діловими костюмами. Звучать фанфари, стріляють феєрверки. Заходить Юлія Тимошенко, вітає учасників олімпіади:

— Наша країна оставила позаду 143 країни. Ви продемонстрували світу славу України. У вас є така сила, натхнення, яким можуть позаздрити більшість людей.

Під час промови прем"єрки на екрані показують учасників Ігор. Сліпа дівчина несе вогонь Олімпіади, її веде собака-поводир. Тренери допомагають спуститися в басейн безногим. Люди в інвалідних візках виконують бальні танці. Дехто з глядачів втирає сльози.

— Дівчина на інвалідному візку стала чемпіонкою після двох складних операцій на черепі, — говорить президент Національного параолімпійського комітету 54-річний Валерій Сушкевич. — Володимир Антонюк має тяжкі ураження опорно-рухового апарату. А бачили б ви, як він грає у футбол. Глядачі визнали його найкращим футбольним гравцем світу.

Юлія Тимошенко розповідає, як Сушкевич перед початком урочистостей завів її до однієї з кімнат "КиївЕкспоПлази":

— По списку пройшовся, що потрібно інвалідам і параолімпійському спорту. Уряд виділяє 100 мільйонів гривень на безкоштовне протезування інвалідів усіх категорій та 40 мільйонів — на квартирну програму.

— Ти чув про 100 мільйонів? — говорять після концерту двоє чоловіків у ділових костюмах. — Я аж прокинувся. А то ще б трохи — і захропів би на всю залу, — регочуть обоє.

Зараз ви читаєте новину «Параолімпійці отримали гроші за перемоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути