вівторок, 27 лютого 2018 06:55

Пам'ятник українському священику з'явиться в Польщі

Автор: WWW.PHOTO-LVIV.IN.UA
  Греко-католицький священник Омелян Ковч помер 1944 року в нацистському концтаборі Майданек. Його вшановує церква, як священномученика
Греко-католицький священник Омелян Ковч помер 1944 року в нацистському концтаборі Майданек. Його вшановує церква, як священномученика

Пам'ятник блаженному священномученику Омелянові Ковчу, якого ще називають "парохом Майданека", встановлять на просп. Мучеників Майданека поряд із Музеєм концтабору Майданек у польському місті Люблін. На це одноголосно дала згоду рада міста під час сесійного засідання 22 лютого 2018 року.

— Рішення ради міста є важливим символічним жестом, значення якого виходить далеко поза межі Любліна. Будівництво монумента отцю Ковчу — це знак ушанування пам'яті усіх жертв нацизму й важливий крок для об'єднання зусиль українського й польського народів проти новітньої загрози для Європи та світу, що несе сучасний кремлівський авторитарний шовінізм, — говорить Іван Васюник, голова Комітету із вшанування пам'яті блаженного священномученика Омеляна Ковча. Він узяв участь у засіданні ради міста разом із генеральним консулом України в Любліні Василем Павлюком, отцем-митратом Української греко-католицької церкви в Любліні Стефаном Батрухом. А також із авторами проекту — скульптором Олександром Дяченком і архітектором Мартою Дяченко, виконавчим секретарем комітету з питань будівництва пам'ятника Орестом Чебеняком.

— Рішення ради міста демонструє, що навіть у складних ситуаціях взаємних стосунків можна знайти порозуміння. А особа блаженного Омеляна Ковча є для цього добрим символом, — каже отець-митрат Стефан Батрух.

У резолюції сесії сказано, що постать отця Ковча — "символ поєднання та примирення людей".

Омелян Ковч був українським греко-католицьким священиком, який загинув 1944-го в нацистському концтаборі Майданек у віці 60 років.

У дозволі на будівництво пам'ятника визначили не лише місце розташування, але й скульптурне й архітектурне вирішення. Зокрема на постаменті будуть слова отця Омеляна з його листа з Майданека 1944-го:

"Тут ми всі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латиші й естонці. Я — єдиний священик серед них. Я навіть не можу уявити, як вони будуть тут без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковим для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той самий Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я молюся, кожен теж молиться. Вони вмирають по-різному, і я допомагаю їм пройти цей маленький місточок до вічності".

Напис буде трьома мовами — українською, польською і на івриті.

Кошти на монумент планують отримати від пожертв приватних осіб та організацій.

Готові підтримати будівництво пам'ятника отцю Омелянові Ковчу доброчинці можуть телефонувати за номером 0(98) 150 67 00 чи писати на електронну адресу:

[email protected]

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник українському священику з'явиться в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути