вівторок, 04 вересня 2007 07:00

Пам"ятник Катерині II закидали яйцями

Автор: фото: REUTER
  Пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ, яка в 1794 році розпорядилася заснувати Одесу, встановили на центральній площі міста
Пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ, яка в 1794 році розпорядилася заснувати Одесу, встановили на центральній площі міста

Минулої п"ятниці на Катеринівській площі в Одесі встановили пам"ятник засновникам міста. Центральне місце в композиції займає постать російської цариці Катерини II. Відкриють монумент у жовтні. До того часу його накрили прапором Одеси.

Пам"ятник Катерині відтворював скульптор Микола Олійник за точним оригіналом монумента, встановленого ще 1900 року. 3,5-метрова російська імператриця стоїть на гранітному цоколі. Навколо — фігури адмірала Йосипа де Рібаса, який 1789 року завоював турецьку фортецю Хаджи-Бей на місці сучасної Одеси, інженера Франца де Волана, за планом якого збудували місто, Григорія Потьомкіна — першого губернатора Новоросійського краю та Платона Зубова — головнокомандувача Чорноморським флотом.

1920 року пам"ятник зруйнували більшовики. Однак лишилося погруддя імператриці. До цього часу воно разом із фігурами Потьомкіна, де Рібаса, Зубова та де Волана перебувало в Одеському краєзнавчому музеї.

Ініціатором установлення пам"ятника Катерині II виступив депутат Одеської міськради 36-річний Руслан Тарпан. Він пройшов за списками Прогресивної соціалістичної партії Наталії Вітренко. Тарпан також очолює правління групи компаній "ІНКОР", що займається купівлею-продажем нерухомості.

Встановлення монумента Катерині II входить у загальний план реставрації Катеринівської площі.

— Роботи проводяться за рахунок Руслана Тарпана, — каже прес-секретар депутата Артур Кноблаух, 42 роки.

Нині за ринковими цінами виготовити бронзову фігуру такого розміру, як одеська Катерина, коштує $60–70 тис.

Не всі одесити поставилися до цього однаково прихильно. Місцеві організації "Просвіта" та "Свобода" вже провели поблизу пам"ятника акції протесту. А кілька хлопців закидали п"єдестал яйцями.

— Думаю, що не варто в ХХІ столітті встановлювати монументи царям, особливо російським, — переконаний заступник директора Інституту історії України Національної академії наук України Станіслав Кульчицький, 70 років. — Попри те що Катерина — засновниця Одеси й ці землі відвоювали за її часів, не варто забувати, що вона знищила гетьманство та Запорізьку Січ. І діяла, між іншим, у своїх імперських інтересах.

Нині на Катеринівській площі реконструюють фасади всіх будинків. Планують також установити ліхтарі, лавки, висадити квіти й газони.

На місці пам"ятника імператриці стояв монумент Карлу Марксу, а потім — матросам-"потьомкінцям".

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Катерині II закидали яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути