Ексклюзиви
вівторок, 12 липня 2016 06:35

Паломники з Донбасу йдуть на Київ

До 3 тис. вірян беруть участь у Всеукраїнській хресній ході, яку організувала Українська православна церква Московського патріархату. 3 липня одна колона вийшла зі Свято-Успенської лаври в місті Святогірськ на Донеччині. Друга 9 липня вирушила з Почаївської лаври у Тернопільській області. Планують зустрітися в столиці 27 липня перед святкуванням Дня хрещення Київської Русі.

У колоні зі Святогорська — майже 2 тис. людей. Попереду несуть ікону Божої Матері "Святогірська". Із ними кілька кілометрів проходять депутати від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський та Юрій Вілкул. За Святогорськом залишають колону, пересідають на автомобілі та їдуть. Прихожан оточують люди у формі російських "казаків". Решта прихожан збираються подолати 700 км у супроводі двох авто поліції й машини "швидкої". 9 липня колона дісталася Харкова.

— Пройшли містом із хоругвами й іконами. Більшість — молодь. У всіх за плечима рюкзаки й туристичні намети. Позаду їдуть автобуси з водою та їжею. Все організовано. Але лякає їхня любов до російських царів. Багато хто в футболках із Миколою ІІ, є намальовані ікони. Дехто в середині колон мають георгіївські стрічки, — каже харків'янин Володимир Персотрєв, 30 років.

У понеділок уранці хода вирушила до райцентру Валки Харківскої області, потім підуть на Полтаву. Там планують бути 13 липня.

У колоні, що рушила з Почаївської лаври, до тисячі вірян. Йдуть з іконою Божої Матері "Почаївська". Опівдні 11 липня проходять райцентр Кременець Тернопільської області. Ночують у Богоявленському жіночому монастирі. Далі йдуть до Шепетівки на Хмельниччині, Житомира, Коростишева Житомирської обл. Звідти — до Києва. Усього подолають 438 км.

— Усіх учасників ходи поліція збирається перевірити через системи безпеки, — каже волонтер Роман Синіцин. — Присутність людей у військовій формі лякає, тому дивитимемося документи, фотографуватимемо та перевіримо у профільних базах МВС — "Розшук" і "Миротворець". Зробимо це найближчими днями, ще до Києва.

— Ходу не можна пускати до столиці, — каже заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука. — Це — не релігія, а політика. Як громадянин радив би цим ходокам повернути й дружно рушати на Москву, агітувати Путіна припинити вбивати наших громадян. Забрати геть своїх найманців, піти з Криму.

— Уся діяльність московських попів спрямована на розкол української державності. Так звана хресна хода — це проект російської Федеральної служби безпеки. Українські силові спецслужби мають бути готові до можливих провокацій з боку її організаторів, — каже Зорян Шкіряк, радник глави МВС.

Зараз ви читаєте новину «Паломники з Донбасу йдуть на Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути