пʼятниця, 03 грудня 2010 09:15

Пацюки доїдають кашу і буряки за свинями

Автор: фото з сайту www.mosecos.ru
  Міський пацюк важить до півкілограма
Міський пацюк важить до півкілограма

"Бабуся померла, бо злякалася щурів, — каже киянка 30-річна Софія Гладка. — Вони жила сама. Кожної зими переїздила до сина у місто. Хату на цей час окупували щури. Жили там, плодилися, мали що їсти. Навесні бабця їх травила, запускала кота до них. Торік вирішила перезимувати вдома. Дуже боялася злодіїв, зачинялася на всі клямки. Серед ночі почула гуркіт на кухні, включила світло в кімнаті. Як побачила їх, так і померла. Мала хворе серце.

Пацюки все у хаті перекидали, залишали по собі сморід. У шухлядах гризли пластикові  кришки, у підлозі дірки по 20 сантиметрів у діаметрі".

Професор Інституту зоології ім. Шмальгаузена Сергій Межжерін, 52 роки, каже, в Україні поширені чорні та сірі пацюки. Найбільше їх у  Криму й на Поліссі. Тварин що не рік меншає, їх можна заносити до Червоної книги.

— У містах живе пацюк сірий. Може важити півкілограма і мати півметра завдовжки. Найбільше щурів було у 1960–1970-х, коли створювали свиноферми. Це найкраще місце для їх існування. Доїдають за свинями кашу і буряки, ховаються в сіні або під підлогою. На одній свинофермі могло жити до п'яти тисяч щурів.

Пацюки розмножуються на берегах водойм, у траві та очереті. Поводяться як річкові тварини. Можуть пірнати на глибину 4 м і на 5 хв. затримувати дихання. Через такі навички вправно пересуваються каналізацією. Є випадки, коли випірнали з унітаза на 10-му поверсі.

— Найчастіше оселяються у підземних переходах, під кіосками, на продуктових ринках, у підвалах і під'їздах багатоповерхівок. Біля одного парадного можуть жити 20–30 пацюків. Уночі виходять на полювання і доїдають відходи зі смітників. Крім людської їжі, можуть вживати господарське мило. Його варять із копит худоби.

Пацюки здатні переносити інфекційну хворобу лептоспіроз. Вона порушує роботу капілярів, печінки й нирок. Підхопити її можна у ставку чи на річці, де розмножується бактерія. Проникає в організм через подряпину або рану на шкірі.

— Пацюками харчуються сови. Собаки і коти на них полюють. Зазвичай не їдять їх, а давлять. Думаю, бродячки не настільки голодні, аби їсти м'ясо пацюків. Хоча в Азії воно є делікатесом, страви зі щурів подаються у ресторанах.

Це розумні тварини. Пам'ятають господарів в обличчя, їх можна приручити. Коли пацюків неправильно травити, то помирають лише одна-дві особини, які є розвідниками. Решта залишаються неушкодженими і більше не чіпають отруту, бо пам'ятають її запах. Здатні прогризати бетон, скло, металеві прути. Живуть недовго, три-чотири роки. Природна смерть настає, коли стираються зуби і тварина не може харчуватися. Плодяться чотири рази на рік, за один приплід самиця може привести до 12 пацючат.

Зараз ви читаєте новину «Пацюки доїдають кашу і буряки за свинями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути