Ексклюзиви
середа, 13 серпня 2008 07:07

Олесь Філоненко віддав хату під музей

Художник із Дніпропетровська 33-річний Олесь Філоненко купив будинок у селі Шедієве Новосанжарського району на Полтавщині й зробив у ньому аматорський музей старожитностей. Виставив давній посуд, селянські меблі. Хоче вкрити будівлю очеретом.

— Приїхав у гості до рідних у Кобеляцький район ще в шкільні роки, — розказує Олесь Філоненко. — Коли гуляв — знайшов надщерблений старий горщик. Із того часу почав збирати старі речі. Шукав їх в опустілих хатах, на смітниках.

До Шедієвого чоловік приїхав три роки тому. Хотів піднятися на Шевченкову гору. Кобзар бував на ній, коли відпочивав у місцевого пана Лук"яновича. Зробив тут два ескізи. На згадку про перебування Шевченка в селі встановили пам"ятний знак.

— Схотів тут хатину купити, — розказує художник. — Люди підказали стару жінку, яку забирають до себе діти, а хату хочуть продати. Купив її, обмазав глиною, відновив піч та комин. Зробив ґрунтову підлогу.

Зібрані речі Філоненко розмістив у двох кімнатах. При вході повісив старий хомут. Тепер шукає майстрів, щоб покрити хату очеретом. Планує відкрити в будинку етнографічний музей. Господар не проти, щоб місцеві вчителі проводили тут уроки історії.

Олесь Філоненко живе в Дніпропетровську. До села приїздить щовихідних. За вхід до музею грошей не братиме.

Зараз ви читаєте новину «Олесь Філоненко віддав хату під музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути