Ексклюзиви
вівторок, 30 січня 2018 06:35

Оксану Забужко та Яну Зінкевич відзначили премією у Ватикані

27 січня в Римі в Соборі святої Софії вручили відзнаку українського священномученика Омеляна Ковча.

Цього року її лауреатами стали українки волонтер 22-річна Яна Зінкевич і письменниця Оксана Забужко, 58 років, волонтер із Німеччини Бриґіта Вебер, 68 років, американський історик Тімоті Девід Снайдер, 49 років, дипломат із Польщі Ян Томбінський, 59 років.

— Про відзнаку дізналася під час візиту в лікарню імені Мечникова в Дніпрі. Туди постійно привозять поранених з АТО, — говорить Яна Зінкевич. Вона врятувала 128 поранених на Донбасі бійців. — Була здивована. Це заслуга всіх медиків-добровольців. Найбільше хвилювалася, що доведеться казати промову в присутності Папи. Коли готувала її, підбирала кожне слово.

Урочистості розпочалися з виконання української колядки. Перед нагородженням присутні дивилися ролики про те, за які заслуги дають відзнаку.

— Про українського священика, який був у Майданеку єдиним душпастирем для в'язнів усіх народів, який сповідав, розгрішував, відспівував і за руку переводив у інший світ, я чула з дитинства, як про легенду, — розповіла в промові після отримання відзнаки Оксана Забужко. — Чула від свого тата, який 1950 року був висланий у Забайкальський край. Там, у місті Балей Читинської області, представники вищого кліру тоді вже ліквідованої греко-католицької церкви створили щось на зразок Таємного підпільного університету. І саме від них мій батько почув історію про пароха Майданека. Ідея, що лежить в основі подвигу Омеляна Ковча, — ідея служіння життю. Служіння тому, що любиш і в що віриш, служіння життю навіть у таборах смерті — цю ідею я успадкувала від легенди про українського священика. Вона формувала мене ще дівчинкою.

Священик Омелян Ковч був капеланом в Українській галицькій армії в 1919–1920 роках. Під час нацистської окупації рятував євреїв від розстрілів. За це його відправили до концтабору Майданек у Польщі. Там він загинув 1944-го.

— Він писав рідним із табору, що там — єдине місце поза раєм, де він хотів би бути. Там він бачив Бога, — каже глава греко-католицької церкви Святослав Шевчук, 47 років. — Я запитую себе: як він міг бачити Бога? Думаю, він бачив Його в іншій людині. Незалежно від раси, етнічного походження та релігійного переконання.

Створити Комітет зі вшанування пам'яті священномученика Омеляна Ковча та відзнаку запропонував 2010 року кардинал Любомир Гузар. Його очолює Іван Васюник. Серед лауреатів премії — письменники Ліна Костенко та Євген Сверстюк, історик Арон Вайс, Український католицький університет, лікарі Марко й Уляна Супруни.

Зараз ви читаєте новину «Оксану Забужко та Яну Зінкевич відзначили премією у Ватикані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути