Ексклюзиви
четвер, 28 жовтня 2021 07:25

Нещепленим учителям і чиновникам не платитимуть зарплату

Із 8 листопада почнуть відсторонювати від роботи працівників закладів освіти, дитячих садків і чиновників без щеплень проти коронавірусу. Зарплату не видаватимуть. Відповідну постанову затвердили в Кабінеті міністрів 25 жовтня.

— За цим слідкуватимуть керівники установ. У період відсторонення працівники матимуть змогу вакцинуватися, — кажуть в уряді.

Не лишатимуть роботи тих, які мають абсолютні медичні протипоказання до щеплення, підтвердженні лікарями.

— У нас є гарантовані Конституцією права на працю. Тому уряд перегинає палицю із примусовою вакцинацією. Це можна назвати порушенням права людини на вільний вибір, — говорить юрист 46-річний Антон Зубков. — Сумніваюся, що будуть реальні відсторонення. Усе вирішуватимуть тихо на місцях. Керівники закладів намагатимуться різними методами не допустити, щоб працівники були без щеплення. Паралельно ще більше розвиватиметься незаконний продаж фальшивих сертифікатів і медичних виписок. Попит на них зросте в рази. Краще би влада йшла на відвертий діалог з людьми й намагалася переконати вакцинуватися добровільно, а не примусовими методами.

З 1 листопада в Україні з'являться нові дорожні знаки. Вони прописані в стандартах безпеки у частині "Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні".

— Таблички позначатимуть житлову зону, пішохідну доріжку, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборони руху транспортних засобів та інші, — ­кажуть в Укравтодорі. — Буде нова розмітка лежачого поліцейського, позначення виділених місць паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв'язки, перед виходами з території шкіл. До чинної вертикальної розмітки додадуть жовто-червону.

Із листопада змінити місце реєстрації можна буде онлайн у додатку "Дія". Сервіс корисний для тих, хто внесений до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів, ­кажуть у Міністерстві цифрової трансформації.

— Запустили цю послугу в травні й тестували на шістьох містах. Знайшли багато прихованих проблем, — говорить глава відомства 30‑річний Михайло Федоров. — Наприклад, із якістю даних у реєстрі військовозобов'язаних. Довелося розробляти спеціальну технологію та закуповувати комп'ютери для військкоматів, щоб мали технічне обладнання для наповнення реєстрів військовозобов'язаних.

Також у додатку з'явиться ще кілька нових функцій.

— Тестуємо сповіщення про кредитну історію та судові справи. Плануємо запустити електронну довідку про несудимість, можливість отримання субсидій і пенсій онлайн, подання заяви на реєстрацію шлюбу, доставку водійських посвідчень поштою та інше, — додає Федоров.

З листопада пасажирів потягів "Інтерсіті" годуватимуть новими стравами. Пропонуватимуть на вибір три комплексних обіди — дитячий, м'ясний і вегетаріанський.

На основні страви готуватимуть омлет із сосисками, горошком і сиром, куряче філе у соусі каррі з міксом булгура та мінівермішелі із зеленим горошком і морквою, фалафель на подушці з хумусу зі шпинатом, в'яленими томатами та печерицями. Серед закусок є кукурудза з тертим сиром у вершковому соусі, смажені печериці з цибулею, смажена морква. На десерт тістечко Шарлот з яблуками чи фрукти.

Разом з напоями один перекус вартуватиме майже 140 грн.

— Ціна може трохи збільшитися, але не суттєво. Замовити їжу можна в потязі. Також при купівлі квитка на сайті чи у вайбері й телеграмі, — кажуть в Укрзалізниці.

Із листопада в Україні запрацюють перші відеокамери для контролю за дотриманням маскового режиму й соціальної дистанції.

— Це пілотний проєкт. Поки що камери встановлять у Києві, Харкові чи Дніпрі, — каже головний санітарний лікар Ігор Кузін, 36 років. — Вони зчитуватимуть, скільки людей пройшли без маски або не дотрималися дистанції. Використання цієї системи не спрямоване на ідентифікацію, збереження персональних чи конфіденційних даних. Так зможемо оцінити відсоток населення, який дотримується норм карантину. Але порушникам не варто забувати, що несуть адміністративну відповідальність і не застраховані від штрафу.

Зараз ви читаєте новину «Нещепленим учителям і чиновникам не платитимуть зарплату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути