Ексклюзиви
пʼятниця, 11 жовтня 2019 07:55

"Нептун" може утопити будь-який корабель у Чорному морі

У Києві триває міжнародна виставка "Зброя та безпека-2019". У павільйонах загальною площею 34 тис. кв. м показали останні розробки понад 280 учасників із 16 країн.

Експозиції представляють 40 підприємств із державної корпорації "Укроборонпром" та 23 підприємства громадського об'єднання "Ліга оборонних підприємств".

Найбільша виставка — на парковці Міжнародного виставкового центру на метро Лівобережна. Бронемашини видно із вікна вагона метро ще на під'їзді до станції.

8 жовтня найбільше людей ходить навколо берегового комплексу РК-360МЦ. Його розробляють із 2014 року кілька українських підприємств. Стріляє крилатими ракетами середньої й малої дальності Р-360 "Нептун".

— "Нептун" може утопити будь-який корабель у Чорному морі. Головне, щоб робота над ракетою не припинилася, — говорить офіцер 24-ї бригади Іван Бейстреченко, 34 роки. — Це морський варіант. Сухопутна версія ракетного комплексу вражатиме цілі за відстані 300 кілометрів.

Двоє курсантів поряд копають по шинах тактичний безпілотний ударно-транспортний апарат "Фантом". Фарбований у піщаний колір, більше схожий на дитячу "іграшку-переростка" для дорослих на пульті.

— Вони дуже довго налаштовуються, і все одно ним керує людина, яку теж треба навчити, — каже один із чоловіків.

— Скоро люди взагалі не будуть потрібні, бо все буде за робототехнікою, — відповідає йому товариш.

Двері в павільйони відчиняють о 10:00. На входах і місцях реєстрації утворюються черги.

Вхід на захід платний — у касі правлять 80 грн за квиток. Також треба заповнити анкету про мету відвідування. На на виході стоїть охоронець.

— Це вихід, а не вхід, — пояснює делегату однієї з арабських країн.

Посеред зали — одна з найяскравіших новинок — пофарбований у чорний бронетранспортер "Отаман‑3". Його побудувала компанія "Практика" для морської піхоти.

"Отаман" оснащений за останньою буквою "збройної моди" та стандартами НАТО. Має новітню систему спостереження, американську підвіску, німецький двигун, міцну броню й кондиціонери.

— По всьому корпусу розташовані камери, що передають зображення на окуляри шолома віртуальної реальності. Він зараз заряджається, — говорить представник розробника. — Про сам автомобіль спитайте в мого колеги.

Потужності німецького двигуна вистачить возити не тільки солдатів, а й тягати артилерійські установки.

— "Отаман" ще не пройшов випробування, — каже представник компанії "Практика". — Думаю, довго возитися будуть лише з його амфібійністю (можливістю плавати. — ГПУ). Бо в решті він — ідеальний. Народ звідти виходити не хоче. Кажуть, там зручно.

Щоб новинка з'явилася в українських силових структурах, мають бути укладені договори та проведені випробування.

— Це не швидка процедура. Іноді випробування тривають роками. Спільна кооперація — найвірніший вихід із ситуації, — пояснює військовий експерт Тарас Чмут. — Жодна країна в світі не може створювати зброю самостійно, навіть Китай.

Першого дня між технікою в оточенні охорони ходять міністри внутрішніх справ Арсен Аваков та оборони Андрій Загороднюк. З ними — начальник Генерального штабу Руслан Хомчак.

— Відсоток нової техніки не є такий, який нам підходить за планами, — каже 42-річний Андрій Загороднюк. — І на виставці перебувають ті, хто нам допоможе виправити ситуацію. Особливо дивитимемося на технологічні зразки, що допоможуть вийти на новий рівень.

Арсен Аваков від імені міністерства підписує меморандум із державним підприємством "Антонов" про намір придбати 12 транспортних літаків Ан-178.

Між безпілотниками ходить командувач Сухопутних військ Олександр Мирський. Його зацікавив комплекс "Демон-Є" від компанії "А-ДРОНС".

Це чорний апарат із чорними гвинтами. Внизу до нього кріпляться два ручні протитанкові гранатомети. Після пострілу туби скидають і апарат повертається додому.

— Скидає гранатомети тому, що часто дають осічку. Постріл є, а снаряд не вилітає. А нести назад потенційно заряджену зброю небезпечно, — говорить представник розробника.

Показує під стелею білий літак, до якого прикріплений менший із камерою на носі.

— Бачите той маленький? Це — безпілотник-камікадзе. Він по команді відчіплюється й летить ліквідувати ворогів, — додає.

Виставка триватиме до 11 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Нептун" може утопити будь-який корабель у Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути